От х:

Днес в x:

Епископ Арсений: България сега е един прикован на болничен одър смъртник

Изображение 1 от 5

    С Богородични светини отбеляза своя празник за 11-и път катедрален храм „Св. Висарион Смоленски".

    Частици от одеждите-покрова и ризата, на Майката Божия бяха донесени в петък ритуално от Пловдивска св. митрополия специално за празника на храма в Смолян. Стотици родопчани почетоха днес храмовия празник на православната катедрала и се поклониха с молитва пред светините на Богородица. Богомолците изпълниха църквата, където бе отслужена архиерейска света Литургия, оглавена от Знеполски епископ Арсений и Константийски епископ Яков. В службата участваха духовници от Смолян, Пловдив и Видин.

    Празничните богослужения бяха в прослава на вярата и делото на епископ Висарион Смоленски, станал преди четири века мъченически символ на православна Родопа планина. Сред гостите бяха ктиторите на храма семейство Здравка и Тодор Баткови, депутатът д-р Даниела Дариткова, областният управител Недялко Славов, кметът Николай Мелемов и съпругата му Валентина и др.

    След края на днешната архиерейска света Литургия епископ Арсений изнесе проповед, в която припомни делото на последния родопски епископ, загинал мъченически за православната вяра. Той посочи, че

    по време на турското робство България е била изправена пред едно от най-големите си изпитания за своето съществуване, но оцелява, защото е имала Св. Патриарх Евтимий и Св. Висарион Смоленски. Владиката каза, че днес сме изправени пред още по-голямо изпитание, защото чезне не само държавата ни, чезне родът и народността ни. Епископът прогнозира, че ако ние не избавим от бунището на предателствата ни и забрава драгоценният бисер - народната святост, осиромашали, голи и боси духом, ще станем роби на чужди, неправославни и нехристиянски цивилизации и култури.

    "Ако не престанем да продаваме православната си вяра, кога за 30 сребърника, кога за паница леща, то ние ще погинем и физически, и духовно. Обезверяващи, с всеки изминал ден ние погиваме", посочи още в проповедта си Знеполският епископ. Според него България сега е един прикован на болничен одър смъртник.

    След края на Архиерейската св.Литургия беше раздадена благословена трапеза.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини