От х:

Днес в x:

Дунавските ни острови – диви, непознати, но вече замърсени

Дунавските острови са малко посещавани и познати. Те са уникално късче от дунавската екосистема, опазени от цивилизацията, от нашествието на хората. Проблемът е обаче, че участъци от тях са замърсени с отпадъци. Това заяви в интервю за БТА председателят на туристическото дружество "Приста" в Русе Сашо Попов.

Някои от островите се ползват за стопански цели. Там, например, се засаждат гори от топола за дървесина. Останалата част от островите обаче са диви - парченце джунгла, която е на една ръка разстояние от нас, достижима лесно с лодка.

"Може да се види девствена природа - с птиците, с животните, със следите от видра по пясъка, с растителността. Другата красота са фините пясъчни плажове. Когато падне нивото на река Дунав, покрай някои от островите се откриват големи фини пясъчни плажове - по-фин пясък дори от морския. Водата е бистра, няма тиня и кал, подходяща за къпане. Цялата тази красота природата я е защитила, слагайки водна бариера. Достъпът е ограничен и е само за хора, които имат по-специално отношение към реката", казва Попов.

Рибарите се възползват също от островите - за тях е рай. Преживявайки красивата природа, те си практикуват и хобито.

"Нашата традиционна дейност по Дунава като туристическо дружество е да правим водни походи с каяци. Виждайки тези красиви места, но и отпадъците, които реката е изхвърлила по бреговете им, решихме, че трябва да започнем тяхното почистване", казва Попов. Той дава пример, че за почистването на града отговаря общината, но за островите никой няма ангажимент - поне няма практика, не се чистят от никого.

Председателят на туристическото дружество "Приста" коментира, че на запад от България - в Сърбия, Унгария, са развили инфраструктурата и са включили островите като зона за отдих.

"Ако се прекали обаче в тази посока, ще бъде унищожена девствената природа и ще получим съответния парк с плочки и алеи. Нашите острови са в другата крайност - те са изцяло диви. Трябва да се запази природата в най-чист вид", казва Попов.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини