От х:

Днес в x:

Реконструираха най-загадъчния организъм на Земята (видео)

  Преди милиони години на Земята животът кипял по съвсем различен начин. Според една от версиите преди около 540 милиона години смяна на магнитните полюси на Земята унищожила напълно озоновия слой. Дали вследствие безпрепятствено проникващата ултравиолетова радиация или заради нещо друго, но през Камбрий стартирал еволюционния взрив. Приключила ерата на простите организми и настъпила ерата на сложните многоклетъчни същества, от които произлизат днешните организми. А за необичайните създания от периода Едиакарий изчезнали и за тях се знае само от намираните вкаменелости, най-голямото находище от които е в Намибия.

  Дали те са били животни или растения, или нито едното, нито другото? Учени създадоха уникална 3D реконструкция на фосил, която позволява да видим в едно от тези странни същества от времето преди появата на истинските животни. 

  Австралийски биолози реконструират строежа на най-загадъчното многоклетъчно, живяло някога на Земята. То е от рода рангея (Rangea). Изследването е публикувано в Precambrian Research, за него пише New Scientist.

  Рангеите са двустранно симетрични. Те живели по време на Едикарий преди 540-580 млн години и досега учените не са сигурни дали следва да ги причислят към растенията или към животните. Организмите, живели по това време имали меки тела, някои  до 2 метра, с тръбна структура. Намереният фосил от рангея е около 10 сантиметра.

  Компютърната томография на вкаменелостите, намерени в Намибия, показва листообразни образования рангея. Едното от трите има не плоска, а топчеста форма. Двете други листовидни структури са плоски, вероятно притиснати при изригване на древен вулкан. Фосилът бил открит през 2013 год., а находката е истинска рядкост.

  Изследваната рангея има 6 листовидни структури, за които учените предполагат, че са били разположени радиално. Такъв строеж позволявал съществото да приема хранителни вещества с цялата повърхност на тялото си. В центъра рангеята вероятно имала конусовиден канал — първообраз на скелет.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 16.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В движение и работа ще премине деня за повечето от вас. Прекалената ви активност може да ви създаде проблеми, бъдете внимателни с онези, които не споделят идеите ви. Спазвайте добрия тон и не се поддавайте на провокации, така ще запазите спокойствието и работоспособността си.
  16.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес не разчитайте на случайността, а действайте. Постарайте се сами да потърсите решение на въпросите, които ви интересуват, и едва тогава прибягвайте до помощ от другите. Откриват ви се възможности, които не бива да пренебрегвате. Успешни ще са пътуванията ви, но внимавайте с изправността на автомобила си, ако шофирате.
  16.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отнесете се с разбиране към проблемите на хората от обкръжението си и не злоупотребявайте с търпението им. На работното място ще се появят нови изисквания, с които ще трябва да се съобразявате. Няма да ви е лесно, но предвид уменията ви, ще се справите. В края на деня потърсете подходящи начини за разпускане.
  16.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Търсещите промяната ще започнат на чисто в професионалната сфера и това ще осмисли живота им. Промени се предвиждат и в личните ви взаимоотношения. Загатната до сега връзка ще премине в друга фаза, за едни напред, за други, означаваща край. Не бъдете в нищо прибързани. Внимателно обмисляйте възможностите си.
  16.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще осмислите много от нещата, които ви предстоят и ще се опитате да намерите най-доброто решение на решаващ въпрос. Не бъдете предубедени към определени подходи, а се опитайте да сте отворени към всяко едно нещо, което може да ви е от полза. Въпрос, касаещ личния ви живот не търпи отлагане, затова ще трябва да отнемете от работното си време.
  16.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Новости от интимен характер ще разнообразят деня ви. За някои те ще са свързани с появата на нова личност, а за други с обяснения и не дотам желани емоции. Във всички случаи ще се съобразявате повече със себе си и по-малко с околните. Следвайте целите си и ще останете доволни от свършеното.
  16.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очертават се успешни ходове, а вие отдавна давате заявка за тях. Ще ви се предложи възможност, която, ако добре използвате , резултатите ще ви радват. Подкрепата на близките ще ви стимулира към действие. За някои се очертава вълнуващ разговор с човек, към когото не сте безразлични.
  16.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят се очертава като особено ползотворен за повечето от представителите на зодията. Днес кипите от енергия и хъс за работа. Справяте се чудесно с професионалните си задължения и имате голям успех в контактите си с делови съмишленици. От голямо значение ще се окаже способността ви да мислите бързо.
  16.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Бъде практични и не лишавайте околните от възможността да се включат в работата ви. Денят предразполага към споделеност във всичко. Дистанцирането ще ви направи тъжни. По-малко говорете и никакъв случай за неща, които не мислите. В противен случай ще си навлечете неприятности.
  16.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще работите за собствените за интересите си, без да се съобразявате с околните. Постигнатото може и да ви удовлетвори, но дали няма да нараните някого с поведението си. Ако това ви интересува, станете по-дискретни и учтиви в отношенията си. Пазете се да не попаднете на по-хитри от вас хора.
  16.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Без да губите настроение, ще се включите в събитията на деня. Срещите ще ви носят добра перспектива за бизнеса ви, но разбира се, ако покажете активността си. Бъдете добри и не губете мярката в общуването, като не се поддавате и на ласкателства. Бъдете себе си и няма да ви липсват хубави емоции.
  16.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Очевидно доброто ви настроение е заразително. Съсредоточената ви работа върху нещо, което според вас е печелившо, дава резултати. Останете верни на себе си и не пропускайте да споделите вълненията си с близък човек. Бъдете повече време с партньора си, дори това да ви струва усилия. Сега е момента.
  16.09.2019
  Последни новини