От х:

Днес в x:

Холандия засилва следенето в интернет

Сенатът на Холандия прокара закон рано тази сутрин, с който позволява на разузнавателните служби да събират голямо количество данни от големи групи от хора, съобщават световни агенции.

Одобрението на Сената е последната пречка пред "закона за следене", който беше изготвен в сегашната му форма след години на дебати и критика от защитници на онлайн правата и конституционните съдилища.

Законът, който беше прокаран с широка подкрепа, ще влезе в сила от този месеца след подписването му от монарха и бъде публикуван в официален вестник.

Активистката група Bits of Freedom предупреди, че военните и разузнавателни агенции на Холандия сега ще имат възможността да следят голямо количество интернет информация, без да са необходими ясни причини и с ограничен контрол. Групата също възразява срещу тригодишно съхранение на базата данни, което според агенциите е от практическо значение, както и срещу възможността за обмен на информацията с чуждестранни партньори.

Правителството се аргументира, че правомощията са необходими за справяне със заплахите срещу националната сигурност в съвременната епоха и че специален панел ще следи за правилното прилагане на закона

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини