От х:

Днес в x:

Бият лекари, спасявали ранените на ”Тракия”

Екип на Спешна помощ от Костенец е бил нападнат и бит малко преди да се отзове на помощ на ранени при верижните катастрофи на магистрала "Тракия".

Това разказаха пред БНТ от столичната Бърза помощ, след като днес се включиха в протеста срещу агресията спрямо медици по повод побоя над гинеколожка от "Шейново". 

Инцидентът станал в село Момин проход, малко преди тежките инциденти на магистралата преди дни. От спешната помощ в Костенец се отзовават на подаден сигнал, но на екипът му отнема 20 минути да стигне. 

"За съжаление, човекът е бил в много тежко състояние, когато са ни позвънили, веднага е тръгнала линейката, но до селото има доста голямо разстояние, били сме там по най-бързия начин, но човекът е заварен починал и съответно съсед на този човек напада и вербално и се опитва и физически да ги нападне, защото били закъснели. Имало е физическо съприкосновение, слава богу не е с тежки поражения, но стресът и напрежението са големи", каза Катя Сунгарска от Спешна помощ, цитиран от БНР. 

Въпреки това, спешният екип е мобилизиран в 6 без 10 да помага за пострадалите на "Тракия" и дори прави три курса до болници, за да откара пострадали. Така спасява човешки животи.

Сега екипът не желае да говори, защото е обиден. 

"Обидени сме, защото ние не сме позвънили на нито една врата, нас ни търсят за помощ, а всъщност след това ни нападат, което няма никаква логика. Каквито и административни мерки да се вземат, те няма да дадат този резултат, ако обществото не разбере, че ние работим под огромно напрежение. Призоваваме просто хората да имат търпимост, да разбират, че и ние сме хора, правим всичко възможно, но и нашите автомобили се движат по задръстените улици на София", каза още Сунгарска. 

Само за тази година, само в столицата нападнатите екипи на Спешна помощ са 7-8. Последният случай беше на 1 юли, когато шофьор на линейка беше ударен с шамар.

След побоя в "Шейново" премиерът Бойко Борисов заяви, че иска да се намери общо решение срещу насилието над медици и заяви, че най-добрата превенция са бързи и тежки присъди.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини