От х:

Днес в x:

2000 радикализирани ислямисти има в Швеция

В Швеция има около 2000 радикализирани ислямисти - 10 пъти повече, отколкото през 2010 г., но склонни към насилие са съвсем малка част от тях.

Това съобщи вчера шефът на разузнаването в скандинавската страна, цитиран от Франс прес и БТА.

От 2012 г. насам за Сирия или Ирак са заминали около 300 души, като 140 са се върнали, по данни на шведската служба за сигурност Сепо. 600 - 700 екстремисти се причисляват към крайнодесните среди или радикалната левица.

"Много важно е всички ние в Швеция да поемем отговорностите си, за да предотвратим... атентат или друг насилнически акт, от каквито се опасяваме", предупреди шефът на Сепо Андерш Турнберг в интервю за шведската агенция ТТ.

Според Торнберг значителното увеличение на радикализираните се дължи главно на пропагандата на "Ислямска държава".

Той обаче подчерта, че само шепа от радикализираните ислямисти в Швеция имат намерение и същевременно са в състояние да подготвят и осъществят терористична атака.

На 7 април в Стокхолм беше извършен атентат от узбекистанец, симпатизирал на ИДИЛ. Той се вряза с камион сред хората на оживена пешеходна улица и уби петима души.

В разследването на атентатите в Европа в последните години беше установено, че са замесени няколко шведски граждани. Такъв е Осама Крайем, арестуван за участие в подготвянето на атентатите на 13 ноември 2015 г. в Париж и на 22 март 2016 г. в Брюксел.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини