От х:

Днес в x:

Станишев трепе опозицията с говорене. Преглед на националния печат

"24 часа":Станишев уби опозицията с говорене

Рекордна реч от час и 15 минути държа премиерът Сергей Станишев в парламента. Така той даде тон за дебатите на рекордния поред седми вот на недоверие към правителството. Рекорд по време поставиха и дебатите в парламента - близо 9 часа.
Безкрайни речи, подробни презентации с картинки и графики, цифри и отчети бе главното оръжие на кабинета срещу опозицията.
Дългото слово на Станишев бе гарнирано с подробен мултимедиен отчет на свършеното от правителството през изминалите 4 г. Премиерът бил инструктирал министрите да се явят на дебата с най-подробни отчети и презентации. Пред левите депутати пък предварително се извинил, че ще говори към 2 часа.
Бурни аплодисменти и тропане по банките се разнесоха откъм опозиционния блок към средата на речта му. Десните неуспешно пробваха да заглушат Станишев, но той иронично им каза: "Благодаря за неочакваната възможност още веднъж да напомня свършеното от кабинета", и продължи да говори.
"Станишев уби опозицията с говорене", коментираха соцдепутати заспалите физиономии в залата.
От 400 хиляди на 150 хиляди са намалели "обезкуражените" хора в България за последните 4 г., сочи отчетът на Станишев. Не стана ясно как кабинетът е измерил цифрата и какво означава "обезкуражени".
"Ако можех да върна времето, щях да вложа повече енергия в подготовка на администрацията за работа с еврофондовете", бе едно от премиерските признания. Той обаче напомни, че макар юридически да сме пълноправни членове на ЕС от първия ден, това не може да стане с един замах на практика. Останалите аргументи на опозицията бяха тотално зачеркнати, а тя бе наречена от управляващите безидейна, черногледа, неадекватна.

"Стандарт":Станишев: Не съм инквизитор

Не съм великият инквизитор. Никога не съм влизал в тази роля, не ми отива. Това заяви Сергей Станишев по време на дебатите за седмия вот срещу кабинета. Така премиерът коментира обвинението на опозицията, че правителството се държало като инквизиция.
Власт и опозиция поставиха рекорд. Те държаха близо 10 часа речи. Кабинетът превзе вота и го превърна в отчет за 4-те години управление. Повечето министри се явиха с 40-минутни презентации.
Сред мотивите на опозицията има налудничави идеи като това, че България се отдалечава от членството си в ЕС и НАТО, каза Станишев. И подчерта, че хората усещат облагите - пътуват свободно, студентите учат където искат.
Премиерът говори 1 час и 20 минути. И Фидел Кастро е говорел 7 часа, но полза няма, скочи лидерът на СДС Мартин Димитров. През 2009 година имаме премиер, който управлява като Луи XIV - държавата - това съм аз, обяви Димитров.
Идват избори, дръжте се сериозно, отвърна на опозицията вицепремиерът Ивайло Калфин. Той призова депутатите да не се държат като комплексари и да не се страхуват от самостоятелна външна политика. Вотът затвърждава впечатлението, че опозицията има за цел да отбележи рекорд, както и за нейната пълна безпомощност, каза шефът на ПГ на БСП Ангел Найденов.

"Труд":Борисов: ГЕРБ щеше да ги помете от раз


"Шансът на тройната коалиция е, че най-голямата партия в България е извън парламента. Иначе щяхме да ги свалим още от първия път." Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира вчерашния седми вот на недоверие на правителството.
"Докато ние с ДСБ и СДС спорим дали баничката да я ядем с кисело мляко и айрян, тоест да дадем един или два млн. лв. за алеи в парковете или за алеи в гробищата, те губят милиарди или ги източват чрез ДДС", коментира Борисов. По думите на столичния кмет всеки ден възникват нови скандали за източени пари от европейските фондове. Това било пагубно за имиджа на България и отношението на европейците към нас. Спрените пари от Брюксел пряко касаели София, защото "столицата има 33% дял от БВП и над 75% от инвестициите за България са в София".
"Големите западни вестници пишат за скандалите с Марио Николов. Знаете, че той финансира БСП, ние го доказахме, и затова вече месеци наред не го викат на разпит", коментира още Борисов.


"Стандарт": Брюксел готов на компенсации за АЕЦ

Няма никаква възможност за повторно отваряне на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви Феран Тараделяс, говорител на Еврокомисията в областта на енергетиката. Според него въпросът е приключен и не стои на дневен ред. Комисията е изпълнила своите ангажименти. Изплатила е цялата сума от 550 милиона евро, която задели за България като компенсация за загубите от спирането на двата блока на "Козлодуй" през 2006 г., подчерта Тараделяс. Съществува обаче възможност страната ни да получи допълнителни бюджетни средства за 2007-2013. За целта кабинетът трябва да представи солидно обосновано искане. Еврокомисията би могла да го разгледа, каза говорителят.

"Новинар": Първанов и Наполитано: "Южен поток" да бъде ускорен
Реализацията на проекта „Южен поток" трябва да бъде ускорена, заяви вчера в Рим президентът Георги Първанов след среща на четири очи с италианския си колега Джорджо Наполитано. Това е първата официална визита на български държавен глава в италианската столица от 20 години насам.
Президентите и на двете страни потвърдиха интереса към строителството на газопровода "Южен поток". Наполитано отбеляза, че Италия и България са решени да предприемат активни действия за диверсификация на източниците и пътищата за доставка на газа за Европа.
Първанов припомни, че газопроводът „Южен поток" е тръгнал от един договор между италианската „Ени" и руския „Газпром", а после е бил подкрепен от България и от редица други страни на ЕС. Както „Южен поток", така и „Набуко", а и другите идеи, които имаме, биха могли реално да допринесат за енергийната независимост, коментира той.
Обсъждахме как да не допуснем в икономическа криза отлив на италиански инвестиции, каза още след срещата Първанов. Той припомни, че Италия е една от страните с най-висок стокообмен с България, който възлиза на 3,270 млрд. евро за 2007 г. Италианските инвестиции в банковия сектор, инфраструктурата и енергетиката са образец за чуждестранни инвестиции, категоричен беше държавният глава.


"Дума":София остава без "чистач" след два дни?
София е заплашена от поредната боклучена криза, която може да избухне само след два дни. Това става ясно от писмо, изпратено да администрацията на Столичната община от концесионера по чистотата "Новера", научи ДУМА. В него частникът заявява, че ако не получи дължимите му от кметството пари, ще спре дейността си в 24-те района на София от 1 март.
Писмото е изпратено преди два дни, каза пред ДУМА пиарът на "Новера" Димитър Димитров. Той обясни, че кметството дължи на дружеството няколко милиона лева, които е трябвало да бъдат изплатени на 21 февруари. В договара има срокове, те бавят плащанията, а ние нямаме оборотни средства, с които да си вършим работата, обясни Димитров. Той допълни, че тези пари не са спорни, тъй като администрацията на Бойко Борисов е одобрила исканата дължима сума според инфлационния индекс от 2005 г. Парите, които общината трябва да плати на "Новера", са 14 млн. лв. Сега топката е в общината. Отговорът може да бъде само във финансово измерение, каза Димитров. Така по думите му, освен изтеглянето на кофите на дружеството от петте района, които ще бъдт чистени от друго дружество от 1 март, "Новера" може да спре да чисти и останалите 19 района.


"Сега": Украинците от "Смарт" се отказаха от "Кремиковци"
Украинската компания „Смарт Холдинг" е заявила, че се оттегля от преговорите за придобиване на обявения в несъстоятелност завод „Кремиковци".
Причината е липсата на достатъчно подкрепа от страна на кредиторите на завода, съобщава Money.bg, позовавайки се на събощение на Reuters.
От „Смарт Холдинг" са заявили, че офертата им е била за инвестиционен план на стойност 220 млн. евро (281.9 млн. долара) както и 60 млн. долара кредит и предложение за изкупуване на дълг от 80 млн. евро в рамките на три години.
Останалата част от дълговете на завода е трябвало да бъдат върнати на кредиторите му под формата на акции.
Докато позицията на българското правителство беше „конструктивна" мнозинството от кредиторите на предприятието се противопоставиха на плана за преструктуриране, заявиха от украинската компания.


"24 часа": Фалшиво алиби, сперма и кожа издават убиеца
Фалшиво алиби, остатъци от сперма във вагините на сестри Белнейски и кожа под ноктите им, чийто ДНК профил напълно съвпада с този на Лазар Колев, са причина за ареста на 29-годишния мъж.
В най-скоро време се очаква да бъде задържан и негов съучастник, който е от близкото му обкръжение, съобщиха вчера източници, запознати с разследването.
Окръжната прокуратура на Пазарджик утре ще повдигне обвинение срещу местния рецидивист по чл. 116 от Наказателния кодекс за умишленото убийство на Росица и Христина Белнейски, извършено по особено жесток начин.
Разследващите категорично установили, че намереното ДНК под ноктите и в телата на двете момичета напълно съвпада с това на 29-годишния Колев.
Осъжданият за изнасилване, кражби и грабежи мъж е един от основните заподозрени още в първите дни след 30 януари 2006 г., когато телата на сестрите бяха открити край Пазарджик.
Още тогава е взет негов биологичен материал за сравнителен анализ и е проверявано алибито му. Едва миналия септември обаче след няколко анализа в чужди лаборатории новият следовател по делото Веселин Мартински успя да получи пълния ДНК профил на генетичния материал, намерен в момичетата.
Колев, който междувременно излежава присъда за кражба в Пазарджишкия затвор, е приведен в Националното следствие преди месец.


"Труд": Мануела Горсова си идва от Израел
Мануела Горсова, която пострада тежко в катастрофа, причинена от световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки на 5 август 2007 година, се връща у дома си във Велико Търново. От месеци девойката е на лечение в израелска клиника, но ще бъде транспортирана в България идната седмица. Най-напред тя ще постъпи за прегледи във Военномедицинската академия в София. "Готови сме да я приемем по всяко време, каквото се налага ще бъде направено", съобщи вчера доц. Николай Петров, началник на Клиниката по реанимация във ВМА.
Преместването е по препоръка на израелските медици, които са на мнение, че домашната среда сред близки и приятели ще подпомогне възстановяването й. Лечението на Мануела продължи близо 10 месеца в чужбина, където се учи да се движи, говори и да изпълнява дори логически задачи на компютър. Търновката бе в кома близо 18 месеца след пътния инцидент и претърпя няколко операции. От благотворителна кампания бяха събрани над 200 хиляди лева за лечението й в Израел. Най-трудното, което й предстои сега, е да се върне към нормалния живот.


"Стандарт": Продаваме фабрики с обяви в Лондон
Българи масово продават бизнеса си с обяви в Лондон. Близо 60 предложения от нашенци са публикувани в интернет страницата на "Файненшъл таймс", съобщи investor.bg. На тезгяха са сложени заводи, фабрики, хотели, ферми, дори минерални извори. Най-скъпа е офертата за нов хотел от веригата Best Westren Hotels в центъра на София, който се предлага срещу 24,3 млн. долара. Сред най-евтините пък са колцентър в Пловдив за $32 000 и козметична компания. Само $360 000 иска собственикът за шестте си тира заедно с лиценз за превози в ЕС. Производител на ловни и спортни куршуми е оценил дейността си между 1 и 5 млн. долара.
"Българите трудно ще намерят добра цена за бизнеса си, защото световната икономика е в криза и пари няма", коментира шефът на БСК Божидар Данев.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини