От х:

Днес в x:

Арестуваха прокурор в Съдебната палата

Прокурорът от Плевен Димитър Захариев е задържан днес в Съдебната палата в София.

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи по-късно на пресконференция, че прокурор Захариев и служител на ГД „Изпълнение на наказанията“ – Плевен са задържани по обвинение за организиране на престъпна група и заплахи към свидетели. Вторият арест е бил в Плевен.

И двамата са транспортирани към следствения отдел на Специализираната прокуратура, където са им повдигнати обвинения, каза главният прокурор.

Обвинението срещу Захариев е в участие в организирана престъпна група, членовете на които са задържани при акция на Специализирана прокуратура град Плевен.

Цацаров каза още, че обвиненията срещу служителя на затворите е за участие в същата престъпна група и за отправяне на преки заплахи към служител - негова колежка на ГД „Охрана“, за живота на съпруга ѝ, ако той продължава да свидетелства по това дело.

Тези деяния са с изключително висока степен на обществена опасност, каза главният прокурор.

Цацаров припомни, че на 23 юли 2015 г. ВСС е отстранил Захариев от длъжност по предложение на главния прокуро

"На 26 април 2016 г. аз внесох още едно предложение във ВСС, което касаеше освобождаването му от длъжността прокурор, тъй като се оказа, че за времето, в което той е бил отстранен от длъжност, той е придобил дялове от търговско дружество, охранителна фирма, и е осъществявал търговска дейност, въпреки това, че е продължавал да бъде прокурор“, посочи Цацаров.

Той добави, че на 29 декември 2016 г. срещу Захариев е внесен обвинителен акт. „Той е обвинен в упражняване на принуда, при условията на продължаващо престъпление. Част от деянията са по отношение на свидетел и са свързани с принуда към него за депозиране на показания, както и сигнали и оплаквания срещу прокурор, обвинен е и в нарушаване в правилата за държане на огнестрелно оръжие, както и държане на средства за смущение на радиоефира без да има разрешение за това“, каза Цацаров.

Петима мъже - емблематични фигури за подземния свят в Плевен, сред които и Камен Балбузанов, бяха арестувани при спецакция през април.

Разследване на NOVA показа възможна връзка на плевенския прокурор с групата за рекет и изнудвания на Куката - вижте във видеото.

На записи от началото на 2016 г. Куката и друг от групата - Бокса, са в компанията на прокурора Димитър Захариев. Кадрите са предоставени от зрители, пожелали анонимност. Те твърдят, че Балбузанов, Бировски и Захариев обикаляли плевенски предприятия през последните 3 години и принудително налагали охраната си. Видеозаписите са от такова посещение.

"Не участвам в охранителна дейност. Не мога да коментирам коментари", заяви тогава Захариев, попитан дали се занимава с охрана. 

Източник: www.vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини