От х:

Днес в x:

Париж на цветен протест срещу климатичното решение на Тръмп

Сградата на кметството в Париж беше осветена в зелен цвят и остана така цяла нощ. Светлината върху фасадата е знак на разочарованието и несъгласието на Ан Идалго, която е кмет на Париж, с решението на САЩ да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата.

По-рано президентът на Франция Еманюел Макрон изрази в личен разговор с американския президент разочарованието си от решението на Доналд Тръмп да започне процедура по излизането на САЩ от споразумението, което предвижда мерки за борба с глобалното затопляне. Споразумението за климата от Париж 2015 година остава в сила и редица световни лидери и много общности, включително в САЩ, заявиха, че ще продължат борбата си за една по-зелена икономика.

Идалго е страстна привърженичка на опазването на околната среда. През 2016 година тя застана начело на движение за забрана на дизеловите двигатели в големите градове. Според нея това доказва нежеланието на градовете да продължат да "толерират замърсяването на въздуха и здравословните проблеми, които то причинява", пише БГНЕС.

Дизеловите двигатели са най-често срещаните при превозни средства в Европа. Въпреки че дизелови двигатели се смятат за по-икономични заради цената на горивото, горенето им произвежда големи количества сажди и азотни оксиди в сравнение с бензина. Последните изследвания показват, че именно тези частици допринасят за смъртта на над три милиона души по света всяка година.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини