От х:

Днес в x:

Поделиха властта: Патриотите взимат 4 министерства и вице

Партиите от новата управляваща коалиция се разбраха коя кои министерства ще ръководи в третото правителство на Бойко Борисов. Късно в събота лидерите на мнозинството са си стиснали ръцете патриотите да вземат четири министерства и вицепремиер.

Каракачанов, Симеонов и Сидеров поемат властта над отбраната, икономиката, екологията и туризма в България.

"Това съответства на съотношението между броя депутати на ГЕРБ и Обединените патриоти", коментират източници от партията на Бойко Борисов пред в. "Стандарт".

За министър на екологията от квотата на патриотите се готви бившият депутат от ДСБ Нено Димов. Той бе заместник министър на околната среда в правителството на Иван Костов в периода 1997 – 2001 година. Димов напусна ДСБ през 2007 година след критики към Командира, а в момента е шеф на Института за дясна политика.

За икономиката за фаворит се смята бившият шеф на Агенцията за приватизация Емил Караниколов, който е от квотата на "Атака".

За военен министър без алтернатива се очертава лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Според информациите патриотите няма да вземат желаните от тях енергетика и култура, които твърдо остават в ГЕРБ.

"Няма да има големи изненади в състава на кабинета. Основните министри на ГЕРБ от предишния кабинет - ще останат на постовете си", допълват запознати с коалиционните преговори.

Имената на новите министри ще станат ясни най-късно на 4 май. Дотогава се очаква Бойко Борисов да върне на президента изпълнен мандата с членовете на Министерски съвет. Тогава се очаква и новите министри да се закълнат в парламента.
 

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини