От х:

Днес в x:

Престъпният свят пак изпитва държавата

Всекидневните убийства, въоръжените грабежи и още дръзки демонстрации на организираната престъпност доказват, че в България престъпността си царува. А в последните дни жегата е толкова силна, че човек се чуди къде живее - в ХХI век, в държава-членка на Европейския съюз, или някъде в 20-30-те години на миналия век в Чикаго.
Цяла Златица настръхна преди дни, когато двама маскирани убиха бизнесмен по неясни причини. Те завързали приятелката на мъжа и невръстната й дъщеря, докато в другата стая го застрелвали. Обърнали къщата наопаки, но не взели нищо и изчезнали.

Само преди дни друг мъж, със звучното прозвище Джиджи, бе застрелян в колата си, докато пътувал с приятелката си в столичния кв. "Люлин". С автомат. В кв. "Обеля" бяха изстреляни 8 куршума по мъж, който бързо бе произведен от полицията в наркодилър, а случката - в разчистване на сметки на наркобанди.

Само за последната седмица през ден бяха извършени въоръжени грабежи - в Ямбол, Пловдив, Бургас... Дори цели банкомати се крадат. А лица от криминалните хроники се плашат и топят взаимно по медиите - че извършвали или подготвяли убийства, че разчиствали терени, че са наркобарони.

Безгранична е и безпардонността на организирания бандитизъм - всекидневни телефонни и имотни измами, безметежен наркопазар, нови кервани от луксозни возила, бум на автокражби и на жилищни обири, отново модерни заложни къщи и бързи заеми.

Сегашният цикъл на бандитски разцвет

хвана държавата по бели гащи

Докато се опитват да запушат една пробойна с арест, в същото време избива друг проблем - примерно с пореден показен разстрел. Тъкмо да разкрият някое отвличане или убийство и всичките полицейски сътрудници, агенти, свидетели, обикновени информатори или заподозрени се оказват мъртви.

Всъщност тази ситуация можеше да се очаква. Нямаше как да не се стигне до надигане на глава, при положение че полицаите се чудят дали да пушат, да пият вода или само да мълчат пред министерството, за да им изпълнят исканията за повече пари и защита.

В същото време бяха изпратени да разгонят с палки протестиращите пред парламента. И докато шефовете им отричаха, че е имало полицейско насилие срещу мирни граждани, стана така, че двама антимафиоти в момента са в ареста заради причинена смърт по непредпазливост на задържания Пламен Куцаров.

Всичко това доведе до глух тътен в част от службите на МВР и със сигурност ще породи още повече страх и безхаберие в голяма част от полицаите. А правителството още се чуди дали и колко пари да даде на вътрешното министерство, което наистина тъне в мизерия и го е ударило на просия.

Който е бил в полицейско управление, със сигурност е виждал за каква мизерия става дума. И как иначе да бъде, като над 80% от бюджета на МВР отива за заплати? С другите 20% бензин ли да се купува, техника ли, ремонти ли да се правят или да се вдигат заплатите.

И така се образува един порочен кръг.

Обществото натиска полицията да си върши работата, да разкрива убийства и домови кражби. Недоволни, полицаите се правят, че работят. Някои взимат подкупи, а други само се оплакват. И всичко това, докато в куп служби на МВР не само няма свободни места, но и ходят по 10 кандидати за работа. Нали им били ниски заплатите, скъсани дрехите и обувките и малко парите за извънреден труд? Защо тогава има такъв наплив?

Но най-основният въпрос е какво точно прави тази 60-хилядна армия? Та това е 1 служител на 100 граждани.

Защо тези хора не са на улицата,

защо не пазят имотите и живота на хората, а в общи линии охраняват централните улици, посолствата и сградите на властта?

Истина е и че съдебната системата и законите са сбъркани. Завчера мъж, вдовец, баща на три деца, се опитал да се самозапали пред прокуратурата. Защото взел 3000 лв от заложна къща срещу ипотека. И като върнал парите се оказало, че имотът му е продаден. А съдът постановил, че той трябва да го напусне.

Е, за кого работи тази съдебна система? И как не бе осъдена поне една знакова фигура от подземния свят? Или поне един корумпиран депутат, министър, политик. И прокуратурата какво точно прави?

Арестува от време на време някой, който после бързо излиза от ареста и започва да се надсмива - на самото държавно обвинение и на обществото. Да не говорим, че кръгът от знакови арестанти в общи линии е един и същ - Баретата, Галеви, Маргини, Демби...

Очевидно е, че

държавната машина има изгода от това статукво

Иначе щеше да вземе мерки. Защото едва ли е тайна, че МВР, данъчните, прокуратурата, ДАНС, съдът и хилядите комисийки и службички могат да смачкат всеки един човек за часове. Без значение дали е нормален, честен данъкоплатец или е мутра, корумпиран политик или чиновник. Но не би.

От време на време някой човечец изреве, че държавата мачка него, семейството или бизнеса му. А бандитите продължават да се радват на слънчево време, на предълги дела, планински преходи, лечебни процедури или оправдателни присъди.

Може би мутрите пак си върнаха държавата? Или може би никога не са я сдавали?





Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини