От х:

Днес в x:

"Майката на всички бомби" ликвидирала около 36 терористи в Афганистан

Около 36 предполагаеми терористи от ДАЕШ ("Ислямска държава") са били ликвидирани в Афганистан, след като САЩ хвърлиха "майката на всички бомби", най-голямата неядрена бомба, използвана някога с бойна цел, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на афганистанското военно министерство.

Ударът на САЩ вчера беше извършен, след като американският президент Доналд Тръмп изпрати първата си делегация на високо равнище в афганистанската столица Кабул, на фона на несигурността относно плановете му за около 9 000 американски войници, разположени в Афганистан.

Жертвите и техният брой не са доказани от независим източник, но говорителят на афганистанското военно министерство обяви, че няма засегнати цивилни при огромния взрив, насочен към мрежа от пещери и тунели.

"Нито един цивилен не е бил наранен и само базата, която ДАЕШ използваха за организиране на нападения в други части на провинцията, беше разрушена", увериха от афганистанското военно министерство.

ДАЕШ създадоха малка крепост в източната част на Афганистан и извършваха кървави нападения срещу столицата Кабул.

9797-килограмовата бомба GBU-43, разполагаща с еквивалент на 11 тона експлозиви, беше хвърлена от самолет MC-130 в областта Ачин на източната провинция Нангархар, която граничи с Пакистан, уточни говорителят на Пентагона Адам Стъмп вчера.

Бившият афганистански президент Хамид Карзай осъди използването на оръжието на територията на Афганистан.

"Това не е война срещу тероризма, а нечовешка и най-брутална злоупотреба с нашата страна като място за изпробване на нови и опасни оръжия", коментира Карзай в "Туитър".

В село на около 5 км от затънтения, планински район, където бомбата беше хвърлена, жилища и магазини изглеждат незасегнати от взрива, посочва очевидец.

Местни жители са заявили, че са виждали терористи да се катерят и да слизат от планината всеки ден, като понякога са посещавали селото.

"Те бяха араби, пакистанци, китайци и местни бунтовници, идващи да пазаруват от магазините в базара", отбелязал местен жител.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини