От х:

Днес в x:

Убитият на парижкото летище е радикализирал се мюсюлманин

Мъжът, който бе застрелян от военни патрули на парижкото летище „Орли“, се оказа 39-годишен радикализирал се мюсюлманин на име Зайед Б., съобщи “Ройтерс“. Той отдавна е бил в радара на френските специални служби и е имал редица проблеми с полицията.

Зайед бе застрелян, след като е отнел за кратко автоматичното оръжие на патрулиращ войник от женски пол на второто по големина летище в Париж. Между двамата е имало и кратка борба.

Преди да стигне до “Орли“ Зайед е прострелял и ранил полицай в северно предгради на Париж. След това мъжът откраднал кола, за да избяга, а после с друга крадена кола е стигнал до летището.

Той е бил известен на полицията като крадец и дилър на дрога. Бащата и братът на Зайед са били задържани в рамките на разследването. Малко преди да бъде убит Зайед изпратил SMS баща си, който гласи: “Прецаках се. Прострелях полицай“

Зайед бе убит с четири изстрела от военните на южния терминал на летище “Орли“ в  8.30 местно време. При стрелбата няма ранени случайни минувачи. Мотивацията на мъжа все още не е изяснена.

Летище “Орли“ бе евакуирано след инцидента, което засегна около 3000 души. Пътниците в пристигналите полети е трябвало да изчакат на борда. Останалите кацащи самолети са пренасочени към летище "Шарл де Гол", съобщи БТА.

Властите предупредиха гражданите, които чакат пред летище “Орли“, да не приближават охранителните кордони около сградата. Пътуващите са съветвани да уредят по някакъв друг начин своите пътувания.

Случаят предизвика огромно внимание във Франция, която се намира в кампания за президентските си избори.

По-късно в събота във френската столица трябва да пристигнат британският принц Уилям и неговата съпруга Кейт. Случаят от “Орли“ няма да се отрази на техните планове. Те ще присъстват на ръгби мача между Франция и Уелс.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини