От х:

Днес в x:

Почти цял випуск медици напуска България всяка година

Лекарите, които годишно напускат България, се равняват на 90% от студентите, завършващи медицина, съобщава днес "Сега".

Освен това лекарите у нас застаряват - повече от половината са над 55 години, а 30 процента са надскочили 60-те.

Данните са на Българския лекарски съюз и са цитирани в последния доклад на Европейската комисия за макроикономическите дисбаланси на страната ни.

В доклада се посочва и огромният недостиг на медицински сестри. Според ЕК публичните разходи за здравеопазване в България остават много ниски и покриват едва 51,6% от общите разходи за здраве при средно за ЕС 76,2%.

Това води до нисък достъп до здравеопазване - само 88% от населението е обхванато от общественото здравно осигуряване (при ромите процентът е едва 45), което "компрометира ефикасността на системата", се казва в доклада на ЕК.

Ако в миналогодишния доклад критиките към социалната политика у нас бяха по-умерени, тази година тонът е по-твърд:

"Системата за социалните трансфери е ограничена от ниска адекватност и покритие. България има една от най-малко ефективните социални системи в ЕС и едно от най-ниските нива на социални трансфери".

Освен това гарантираният минимален доход, по който се определя размерът на различните социални помощи, остава непроменен от 2009 г. насам - той е 65 лв. "Това ерозира капацитета за защита на социалните помощи и води до задълбочаване на неравенството в страната", се посочва в доклада.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини