От х:

Днес в x:

5 °C

Първата снимка на черна дупка (видео)

Учените обявиха, че телескопът Event Horizon (Хоризонт на събитията) ще заработи през април, а първата му цел ще бъде Стрелец A * - черна дупка на 26 000 светлинни години от Земята. Ако телескопът работи както се очаква, той ще даде първото фотографско доказателство за черните дупки, които отдавна са познати теоретично, но всъщност никога не са виждани.

Тайнствените черни дупки
Вярвате или не, всъщност никога не сме били в състояние да видим. Всички  снимки звездното небе с идеално кръгло тъмно петно ​​в средата? Това е просто работа на художник.

Въпреки че учените смятат, че има стотици, дори хиляди черни дупки в нашата собствена галактика, изключително трудно е да се докаже съществуването им. Те не могат да бъдат наблюдавани с телескоп, защото светлината изчезва, след като премине хоризонта на събитията. По-объркващото е, че учените не са сигурни как се образуват черните дупки.

Миналата година учени обявиха създаването на Event Horizon Telescope. Този мощен телескоп ще бъде в състояние да заснеме черни дупки. Сега учените обявиха, че устройството ще влезе в действие в началото на април. Ако то успее да заснеме поне един от тези мистериозни обекти, учените ще получат огромно количество доказателства и ще сме няколко стъпки по-близо до разбирането на тези въпроси без отговор.

Телескопът Event Horizon ще оперира чрез мрежа от радиоприемници, издигнати по цялата планетата. Между 5 и 14 април, ще бъде приложена техника, наречена много дълга изходна интерферометрия (VLBI). Приемниците ще събират радио сигнали, излъчвани от прецизно определена точка в пространството. Веднъж задействани, те ще бъдат насочени към черна дупка в нашата собствена галактика - Стрелец A*, който се намира на 26 000 светлинни години от Земята с хоризонт на събитията, разтеглен на 20 милиона километра в диаметър. Именно това ще можем да видим на изображението - хоризонта на събитията на черната дупка Стрелец A*. Терминът "хоризонт на събитията" означава границата, отвъд която връщането е невъзможно - включително на светлината.

Тя е там и скоро ще я видим
Въпреки че учените никога не са наблюдавали директно черна дупка, има съществени доказателства за нейното съществуване.

От една страна, влиянието, което Стрелец A* има върху околните звезди доказва, че нещо странно влияе на тяхните орбити. Същото се наблюдава при няколко други черни дупки, които теоретично съществуват в нашата Вселена.

Учените установяват наличието на черна дупка по радиацията, която се излъчва от областта. Изключително горещите рентгенови лъчи, които учените наблюдават там, са от изключително бързо движещия се диск от частици около дупката.

Телескопът Event Horizon е проектиран да разкрие тази дългоочаквани доказателства за съществуването на черна дупка. Изображенията ще поставят началото на нов етап в разбирането ни за Вселената. Но като се има предвид обемът на данни и времето, което ще отнеме обработката им, вероятно няма да видим снимка на черната дупка преди края на 2017 или дори началото на 2018.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
19 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
19 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
19 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
19 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
19 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
19 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
19 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
19 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
19 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
19 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
19 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
19 фев 2020
Последни новини