От х:

Днес в x:

19 °C

Първата снимка на черна дупка (видео)

Учените обявиха, че телескопът Event Horizon (Хоризонт на събитията) ще заработи през април, а първата му цел ще бъде Стрелец A * - черна дупка на 26 000 светлинни години от Земята. Ако телескопът работи както се очаква, той ще даде първото фотографско доказателство за черните дупки, които отдавна са познати теоретично, но всъщност никога не са виждани.

Тайнствените черни дупки
Вярвате или не, всъщност никога не сме били в състояние да видим. Всички  снимки звездното небе с идеално кръгло тъмно петно ​​в средата? Това е просто работа на художник.

Въпреки че учените смятат, че има стотици, дори хиляди черни дупки в нашата собствена галактика, изключително трудно е да се докаже съществуването им. Те не могат да бъдат наблюдавани с телескоп, защото светлината изчезва, след като премине хоризонта на събитията. По-объркващото е, че учените не са сигурни как се образуват черните дупки.

Миналата година учени обявиха създаването на Event Horizon Telescope. Този мощен телескоп ще бъде в състояние да заснеме черни дупки. Сега учените обявиха, че устройството ще влезе в действие в началото на април. Ако то успее да заснеме поне един от тези мистериозни обекти, учените ще получат огромно количество доказателства и ще сме няколко стъпки по-близо до разбирането на тези въпроси без отговор.

Телескопът Event Horizon ще оперира чрез мрежа от радиоприемници, издигнати по цялата планетата. Между 5 и 14 април, ще бъде приложена техника, наречена много дълга изходна интерферометрия (VLBI). Приемниците ще събират радио сигнали, излъчвани от прецизно определена точка в пространството. Веднъж задействани, те ще бъдат насочени към черна дупка в нашата собствена галактика - Стрелец A*, който се намира на 26 000 светлинни години от Земята с хоризонт на събитията, разтеглен на 20 милиона километра в диаметър. Именно това ще можем да видим на изображението - хоризонта на събитията на черната дупка Стрелец A*. Терминът "хоризонт на събитията" означава границата, отвъд която връщането е невъзможно - включително на светлината.

Тя е там и скоро ще я видим
Въпреки че учените никога не са наблюдавали директно черна дупка, има съществени доказателства за нейното съществуване.

От една страна, влиянието, което Стрелец A* има върху околните звезди доказва, че нещо странно влияе на тяхните орбити. Същото се наблюдава при няколко други черни дупки, които теоретично съществуват в нашата Вселена.

Учените установяват наличието на черна дупка по радиацията, която се излъчва от областта. Изключително горещите рентгенови лъчи, които учените наблюдават там, са от изключително бързо движещия се диск от частици около дупката.

Телескопът Event Horizon е проектиран да разкрие тази дългоочаквани доказателства за съществуването на черна дупка. Изображенията ще поставят началото на нов етап в разбирането ни за Вселената. Но като се има предвид обемът на данни и времето, което ще отнеме обработката им, вероятно няма да видим снимка на черната дупка преди края на 2017 или дори началото на 2018.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
29 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
29 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
29 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
29 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
29 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
29 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
29 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
29 сеп 2020
Последни новини