От х:

Днес в x:

Здравният министър: Заварих небивал нормативен хаос

Служебният здравен министър Илко Семерджиев е категорично против пръстовия идентификатор за прием в болниците. Той е за въвеждане на електронна здравна карта.

В системата на здравеопазването е нормативен хаос, каза пред журналисти министърът на здравеопазването в служебното правителство Илко Семерджиев при представянето на екипа си пред журналисти. 

"Никога не е имало такъв хаос - оспорване на 32 нормативни акта, свързани с европейското право, с общественото здраве, с медицинските дейности", посочи здравният министър, цитиран от БТА. 

"Действащите медицински стандарти към момента са 53, като голяма част от тях се оспорват в съда. Един от основните конфликти в системата е въвеждането на пръстовия идентификатор, категорично против съм тази система", допълни той.

Вчера петчленен състав на ВАС върна болничния прием с пръстов отпечатък,
след като през ноември м.г. тричленен състав на съда спря действието на наредбата.

По думите на Семерджиев трябва задължително да се въведе електронна здравна карта. Чрез нея ще се постигне еднозначна идентификация, ще може да се ползва оф лайн, няма да има затруднен достъп на пациенти, имащи проблем с отпечатъка, ще има спестяване на разходи в системата и др.

Семерджиев добави, че не е вярно, че чрез пръстовия идентификатор са спестени по 1 мн. лв. на ден.

По данни на НЗОК със 112 хиляди лева е увеличен разходът на институцията след въвеждането на идентификатора, посочи той. 

Очаква се 260 млн.лв. дефицит в бюджета на НЗОК, допълни Семерджиев като уточни, че тези данни са станали ясни след разговор с финансовия министър. 

Задълженията на болниците нараснали 

Дълговете на държавните болници към момента са 411 млн.лв., каза още Илко Семерджиев и уточни, че от тях 149 млн.лв. са просрочени. 

Задълженията на болниците след въвеждането на пръстовия идентификатор от 1 ноември миналата година са нараснали, каза заместник-министърът на здравеопазването Атанас Кундурджиев.

По думите на Семерджиев това се дължи на лоши административни решения. Той допълни, че след уволнения на директорите на някои печеливши болници, дълговете им са нараснали. 

Рискови обществени поръчки

Има 15 текущи обществени поръчки, между които и рискови, силно е забавена поръчката за ваксините, каза още здравният министър. Тя беше обявена в последния ден на мандата на предишното правителство вместо през октомври миналата година. 

Три години в страната се повтаря един и същи процес - договаряне чрез търгове, на които не се явява никой, защото условията са толкова тежки, че производителите не желаят да се ангажират. В резултат на това се внесоха ваксини без разрешения за употреба, вместо от ЕС. Предстоят допълнителни разговори с доставчици и производители, за да може три години напред да няма криза с ваксините. Има две поколения, които не са имунизирани с две ваксини, добави още Семерджиев. 

Идеята на Петър Москов режийните разноски на болниците да се плащат от собственика, Семерджиев определи като абсурдна. 

Той не одобрява и идеята на Москов лечебните заведения да не са търговски дружества, а публични.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини