От х:

Днес в x:

Габриел пое поста външен министър на Германия от Щайнмайер

Франк-Валтер Щайнмайер е сменен на поста външен министър от Зигмар Габриел, а поста на Габриел като министър на икономиката заема Бригите Цюприс.

Германският президент Йоахим Гаук преразпредели министрите в кабинета. Той освободи официално Франк-Валтер Щайнмайер от поста министър на външните работи. Той предаде властта на официална церемония в замъка Белвю на Зигмар Габриел, съобщава "Шпигел".

Габриел, който досега оглавяваше министерството на икономиката, ще смени на поста Франк-Валтер Щайнмайер, който се очаква да бъде избран за президент на 12 февруари, предаде БТА.

Новият германски външен министър вече обяви, че се оттегля като председател на Германската социалдемократическа партия. Той ще бъде сменен на този пост от бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц, който ще бъде съперник на християндемократката Меркел за канцлерския пост на парламентарните избори, насрочени за 24 септември. 

Начело на икономическото министерство ще застане Бригите Цюприс, която досега бе парламентарен държавен секретар в министерството. 63-годишната Цюприс има дълъг правителствен стаж. Тя е била министър на правосъдието в периода 2002-2009, а преди това от 1998 до 2002 е била главен секретар на вътрешното министерство. Социалдемократката обяви още преди няколко месеца, че няма да участва повече в парламентарни избори.

Промените в кабинета се осъществяват сега, защото следващото редовно заседание на Бундестага е чак на 13 февруари и днес е последната възможна дата за осъществяване на промените, без да се насрочва извънредно заседание.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини