От х:

Днес в x:

Близо 30 жертви при атентата в хотел в Сомалия

28 души са загинали при бомбената атака в хотел в сомалийската столица Могадишу. Това съобщава Би Би Си, позовавайки се на служители от Бърза помощ, които са преброили телата на загиналите.

Здравните служители обявиха, че други 43-ма, включително 7 журналисти, са били ранени, след като бомбите експлодирали в хотел "Дая". Официални данни обаче все още няма.

По-рано министърът по сигурността Абдиризак Омар Мохамед съобщи, че четирима нападатели са били убити от силите за сигурност.

Отговорност за атаката пое ислямистката екстремистка групировка "Ал Шабаб".

Свидетели разказват, че терористите използвали автомобил, натъпкан с експлозиви, за да си проправят път към хотела, където се смятало, че се намират членове на парламента.

Скоро след първия взрив, експлодирал друг автомобил, убивайки и ранявайки повече хора, които се били събрали в района.

Оцелели описват как посетителите на хотела се скрили под леглата си, а други скочили през прозорците, за да избягат от нападателите.

Хасан Нур разказа пред Асошиейтед прес, че стрелците са разбивали вратите, а в един момент се представяли за спасителни екипи, казвайки на онези, които са вътре, да излязат, само за да ги убият.

Полицейски служител заяви пред "Ройтерс", че по-късно силите за сигурност са успели да обезопасят сградата. Спасихме хората и приключихме операцията в хотел "Дая". Силите за сигурност сега са в хотела, заяви той.

Хотелът се намира на по-малко от миля от президентския дворец и е популярен заради посещаващите го високопоставени лица.

Атаката е извършена, когато страната се подготвя за непреки избори, при които депутатите ще избират президент.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини