От х:

Днес в x:

Станишев: Политически кръгове се опитаха да яхнат протестите

Вчерашните картинки на сблъсъците пред парламента на съвсем съзнателно организирани ултраси, будят голямо съжаление. Така премиерът Сергей Станишев коментира ескалацията на напрежението при вчерашните протести пред парламента. По думите му правителството ще се противопоставя винаги на всички опити за опорочаване на протестите. Правителството винаги е отворено за диалог с протестиращите, независимо от разнородните им искания, коментира премиерът. Той увери, че кабинетът е предприел редица изпреварващи действия по исканията на протестиращите. За пример той посочи реформите в Студентски град, засиленото полицейско присъствие там, защита на публичните площи и поетите ангажименти към земеделските производители. Той благодари на полицията за професионалното поведение по време на ексцесиите и дори за тяхната сдържаност на моменти. Ясна е и неприкритата тенденция за употреба и политизирането на протестите от част от опозицията, категоричен беше премиерът. Нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили, добави Станишев. По думите му очевидно се е правила и политическа организация за провокиране на полицията и за наслагване на напрежение. Той посочи, че дори и някои медии са участвали като организатори и координатори на тези действия. Имало е и предварителна информация, че се готвят провокации, за което е била уведомена и Столична община, каза още Станишев. Той обаче отказа да уточни кои точно кръгове са яхнали политически протеста и са били сред организаторите на ескалацията на напрежението. Достатъчна е публичната информация, вижте кой как е действал вчера, добави премиерът.
Погледнете кои партии се опитаха да овладеят протестите и да извлекат политически дивиденти. Това, което се случва, вече се отдалечава от идеите на съответните организации и се превръща в друг тип протест, коментира още Станишев. Той съобщи, че компетентните органи ще проведат разследване на провокаторите и те ще понесат своята отговорност.
Всеки протест ще бъде уважаван от българското правителството, но ще се стремим да запазим реда и спокойствието на българските граждани, категоричен беше Сергей Станишев.


Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини