От х:

Днес в x:

117 селища са без ток, в Бургас остава усложнена пътната ситуация

117 населени места са без ток, обстановката в Бургас е най-сложна, в Добрич има скъсани електропроводи. Това стана ясно на брифинг за метеорологичната и пътната обстановка в страната.

Обстановката в Бургас остава по-усложнена. Отварят направлението Бургас-Слънчев бряг, където достъпът е по обходен маршрут през Елхово, Средец, Болярово. Екипите работят за отваряне на главния път за Петолъчката, заяви регионалният министър в оставка Лиляна Павлова на брифинг.

Магистралата Варна - Шумен е отворена, отворени са третокласни пътища, сложно е при Долни Чифлик. В Добрич се подобрява ситуацията, отварят пътя Добрич- Варна.

Аналогична е ситуацията в Търговище, Разград, Шумен и Силистра, където главните направления се отварят поетапно. Забраните за камионите остават валидни, за леките коли пътищата са проходими при зимни условия.

Днес да бъдат отворени всички пътни направления и да пускаме тежкотоварни коли, без участъка Карнобат-Бургас камиони могат да се движат, каза Павлова.

Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова обясни, че 117 населени места са без ток, което засяга 22 900 абоната. На територията на ЧЕЗ няма населени места без ток. 69 населени места са без ток на територията на ЕВН. Това засяга 11300 абоната.

Най- тежко е положението в Бургас, където 95 % населени места са без ток. На територията, снабдявана с ток от Енергопро има 48 места без електричество. Това засяга 11600 абоната. Най-тежко е положението в Добрич, където има скъсани електропроводи. Достъпът до тях е затруднен, днес с помощта на армията и АПИ ще стигнат до тях.

Към момента 6500 мегавата е потреблението на електричество, което е в рамките на нормалното, заяви енергийният министър в оставка. АЕЦ "Козлодуй" работи в норма, няма проблем с електроразпределителните дружества. Ситуацията е в нормални условия, работим всички в екип, увери Петкова.

Шефът на пожарната Николай Николов заяви, че нощта е преминала сравнително спокойно. Имало е стотина сигнала, свързани с необходимост от извеждане на хора. , а автомобилите са оставени на място. Няма информация за бедстващи хора. Обработва се всеки сигнал. Днес продължаваме усилия за възстановяване на електрозахранването, заяви Николов.

Там,където е необходимо да бъдат оставени стоки от първа необходимост, ще бъде направено, увери комисар Николов. От Бургас и Добрич пристигат най-много сигнали, по-малко от Варна, допълни той.

Голяма е разликата в температурите, заявиха на брифинга. В Западна България температурите са минус 15 градуса, в Източна - минус 3. Валежите ще спират, Югоизточна България пак ще има валежи, утре - затопляне. Очаква се изясняване и дневните температури да минат 0 градуса.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини