От х:

Днес в x:

Почти 3000 охранителни фирми има в България

Най-после има направен регистър на охранителните фирми в България, съобщиха от Индустриален клъстер "Сигурност" (ИКС). Според данните, към настоящия момент у нас има общо 2867 фирми, лицензирани да извършват частни услуги за сигурност. От тях 1000 имат национален лиценз, а останалите 1867 са с регионални лицензи.

Регистърът е направен от ИКС. Те припомниха, че създаването на такъв регистър по принцип е ангажимент на МВР, съгласно приетия през 2004 г. Закон за частната охранителна дейност (ЗЧОД). До момента той практически липсваше, се казва в становище на клъстера.

Поради липса на публични данни, регистърът не предлага информация за броя на самите охранители и охраняваните обекти, както и за средствата, които използват - автомобили, оръжие и др.

"Разбира се, не сме в състояние да обхванем в пълнота всички данни за лицензираните компании, тъй като голяма част от информацията не е публично достъпна", заяви Татяна Иванова, изпълнителен директор на ИКС.

От клъстера припомнят, че през юли миналата година зам.-главният прокурор Ася Петрова огласи резултати от проверка на частната охранителна дейност. Тогава тя отбеляза, че "основният проблем е липсата на общ регистър на фирмите и тяхната дейност в МВР".

Този регистър е трябвало да заработи преди 12 години, когато влиза в сила сегашният ЗЧОД. "Това на практика означава, че полицията, като част от изпълнителната власт, сама нарушава законите на страната. Не се изключва вероятността това да се прави умишлено, за да не се види коя фирма на кого точно е, какви обекти пази, какви гардове е наела и с какво оръжие разполага", се казва още в становището.

Според данните на направения сега регистър се вижда, че най-много лицензирани фирми за охрана има на територията на София - 1076, след това е Пловдив с 209, последван от Варна - 172), Бургас - 97 и Плевен - 74.

"С изграждането на регистъра целим повишаване на публичността относно дейността на фирмите за охрана и сигурност, заяви Татяна Иванова.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Кл
    КлъЦтър
    0 0
    08:19, 23 фев 2018
    Индустриален клъстър - нещо по-тъпо не можаха ли да измислят??
Последни новини