От х:

Днес в x:

Окончателно: В Македония ВМРО-ДПМНЕ има 51 места, СДСМ - 49

Управляващата партия в Македония получава 51 от 123 места в парламента, а главният й опонент, СДСМ, 49 места, предаде нощес РИА Новости, цитирана от „Фокус”.

Данните са на Държавната избирателна комисия - от обработването на 100% от гласовете в проведените в неделя извънредни парламентарни избори.

Те трябваше да бъдат оповестени още в 19 часа, но броенето се забави. Пред сградата на комисията започнаха да се събират недоволни от неизвестността граждани, основно поддръжници на управляващите.

В неделя партията на бившия премиер Никола Груевски вече обяви своята „десета поредна победа“. Тогава и Зоран Заев (СДСМ), обяви, че партията му е спечелила.

Сега пред лидерите на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ стои въпросът за формиране на парламентарно мнозинство и създаване на правителство, като за целта трябва да привлекат на своя страна представителите на албанските партии.

Дългогодишните съюзници на ВМРО-ДПМНЕ от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) на етническите албанци ще имат 10 места.
Това е достатъчно, за да се комбинират за минималното мнозинство от 61 депутати в 120-местния парламент, но само ако ДСИ, който претърпя голяма загуба в сравнение с предишните избори, продължи да има желание да работи с ВМРО-ДПМНЕ.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини