От х:

Днес в x:

25 убити в Кайро в атентат срещу египетски християни

Поне 25 души загинаха и над 50 бяха ранени при експлозия в катедралата "Свети Марк" в египетската столица Кайро, предаде БГНЕС.

Повечето загинали са жени и деца, египетски християни.

Взривът с мощност от 6 до 8 кг е внесен в едно от помещенията на храма от жена. По-рано имаше съобщения, че взривът е задействан пред входа на храма. След като жената напуска храма, детонаторът е задействан, най-вероятно дистанционно.

Все още никой не е поел отговорност за атентата, но досега радикални ислямисти от Синайския полуостров извършваха нееднократно нападения срещу египетските християни, наричани копти, техни култови обекти и домове. Коптите представляват 10% от 90-милионното египетско население. Те бяха подложени на дискриминация по време на 30-годишното управление на президента Хосни Мубарак, свален от народен бунт през 2011 г., припомня БГНЕС.

Това е най-големият атентат в Египет през последните години. В новогодишната нощ през 2011 година пред коптската църква в Александрия бе взривна бомба, която уби 24 души, които излизаха от храма след празничната литургия. И досега не е ясно кой е извършителят на тогавашния атентат.

Източник: http://www.mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини