От х:

Днес в x:

Борисов в НС за оставката: Аз си знам какво ми е било две години

В парламента се провежда заседанието за гласуване оставката на второто правителство на Бойко Борисов. В момента той представя мотивите си.

"Първо да честитим на победителите на президентските избори - категорична, ясна победа. И поне аз не си спомням толкова честни избори", заяви в началото от трибуната Борисов.

По думите му преди 2 г. държавата е била в критична ситуация и е имало два варианта - или да се сменят правителство след правителство и да има избори след избори, или да опитат да стабилизират държавата. Едниственият шанс бил кабинет с РБ и партньорство с ПФ и АБВ, колкото и да са противоположни тези партии.

"Мислех, че можем да се изкараме така най-много 1 година, защото и в РБ имаха тежки противореичия. За да се запази стабилността, направихме редица комромиси, само аз си знам какво ми е било 2 години. Нашата оценка, е че положихме максимум усилия и нито се видгнала цената на тока, трето тримесиче сме втори в Европа по ръст на икономиката, успяхме да платим каквото имаше, 4 млрд. са приходите в хазната", каза още Борисов, като призна, че със сигурност има и много неща, които не са свършили.

"Наричаха ме диктатор, султан, какви ли не глупости имаше по мой адрес. Но моето вярване е, че управлението се дава от народа и в момента, в който той е разколебан, трябва да му се върне. В неделя народът каза - търсете друг начин", добави премиерът.

По думите му вотът е бил ясен - че обществото иска промяна и това означава промяна на политическата ситуация. 

Има партия, по-силна от нас на тези избори“, призна Борисов. 

Той подчерта, че ще продължат да изпълняват функциите си до избирането на служебно правителство. 

Премиерът в оставка благодари на всички министри и след като заяви: "Беше чест за мен", напусна залата.

По процедура, след като премиерът обяви мотивите за оставката, се провеждат дебати, в които право да участват имат всички парламентарни групи и обикновено продължават с часове. Чак след това предстои гласуването. За приемането на оставката е нужно обикновено мнозинство. 

По-рано, на влизане в парламента, фансовият министър Владислав Горанов, който коментира неяснотите около приемането на бюджета, след исканията на БСП - за отмяна на плоския данък, и на ПФ - за 300 лева минимална пенсия.

"Има такава вълна в Европа, която рано или късно ще бъде пресечена, хората трябва да разберат, че могат да харчат, колкото изкарват. Ние бяхме успешни, това показват и резултатите за икономиката и състоянието на бюджета, но той ще се използва за популистки решения, на което ще се противопоставим", каза Горанов.

Здравният министър Петър Москов пък заяви:

"Искрено се надявам, че множеството започнати от правителството реформи, включително здравната, ще продължа. Силно скептичен съм към така наречената алтернативата БСП и ДПС. Това са политическите сили, които преди 2 години бяха изринати, защото управляха със задкулисие".

Външният министър Даниел Митов коментира, че стои зад всички свои действия, докато беше на поста, и дори да е допуснал някакви грешки, те в никакъв случай не са били фатални.

Това е втори мандат на Бойко Борисов, който няма да бъде завършен. В началото на 2013 година той подаде оставката на първия си кабинет под натиска на протестите на Орлов мост в София заради сметките за ток.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини