От х:

Днес в x:

Франс прес: В центъра на сегашната криза е Борисов

Борисов цели да запази статуквото, като същевременно възпрепятства реформите и разследванията на ендемичната корупция с помощта на депутата Делян Пеевски, пише Франс прес в анализ от София.

В обширен анализ от София агенция Франс прес подлага на критично осмисляне случващото се в страната. В началото авторите обясняват, че България се насочва към шестите избори за последните три години, след като планираните промени в правителството се провалиха. Допреди тези политически сътресения двете най-големи политически партии в балканската страна подкрепяха общо правителство, което имаше за цел да сложи край на двугодишната политическа безизходица, припомня френската медия.

Агенцията описва плана за ротацията и обяснява защото той е пропаднал: „Разногласията относно съдебните реформи и разпределението на постовете в новото правителство доведоха до провал на преговорите“.

Франс прес и редица други международни медии очакват, че поредните предсрочни парламентарни избори в България ще се състоят на девети юни, заедно с европейските. По този повод политологът Теодор Славев казва: „Ние сме световни шампиони по избори“. Агенцията припомня, че България е член на Европейския съюз и на НАТО, но има тесни исторически и културни връзки с Русия. „Отношенията обаче са обтегнати, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022-а година“. Въпреки това „руското влияние остава силно и Москва има интерес от нестабилност“, каза Славев пред АФП. А германската обществена медия АРД във вчерашния си анализ за случващото се в София отново отбелязва, че президентът Радев е смятан за близък до Русия.

„В центъра на кризата е бившият премиер Борисов"

Франс прес пише: „В центъра на сегашната криза е бившият премиер Бойко Борисов, който доминираше политическия живот в България в продължение на почти десетилетие, преди да бъде принуден да напусне след масови антикорупционни протести през 2020-а година. Въпреки че връщането му на власт е малко вероятно, анализаторите твърдят, че Борисов ще продължи да има значително политическо влияние. Той все още е лидер на влиятелната партия ГЕРБ, която е създала солидна електорална база“. „Той е много умел политик с остър политически инстинкт“, казва Добромир Живков, директор на института „Маркет линкс“.

Френската осведомителна агенция припомня, че Борисов е бивш бодигард и твърди, че по време на неотдавнашните преговори за пренареждане на властта той се е опитал да осигури ключови постове в бъдещото правителство за ГЕРБ и „да възпрепятства правителствените реформи“, особено в правосъдието и разузнавателните служби, както казва Добромир Живков.

По-нататък в анализа на АФП четем: „Едно от предизвикателствата пред бъдещото правителство ще бъде да избере нов главен прокурор на мястото на отстранения негов предшественик. Според експерти Борисов цели да запази статуквото, като същевременно възпрепятства реформите и разследванията на ендемичната корупция - с помощта на депутата Делян Пеевски. Великобритания и Съединените щати наложиха санкции на бившия медиен магнат Пеевски заради обвинения в корупция“. „Главно това несъгласие по отношение на съдебните реформи провали преговорите“, посочва Славев.

Широко разпространените антикорупционни протести, които разтърсиха България преди четири години, породиха надежди за политическа промяна, но в крайна сметка „нямаше революция“, каза анализаторът Живков."

Нестабилността отдалечава България от Шенген и еврото

Под повод постигнатото през деветте месеца управление на последното правителство Живков казва още: „Имаше единствено бавни и болезнени промени и всъщност ние чакаме да се появят нови политически лидери“. По същия повод - за резултатите от дейността на това правителство в България - един от големите германски вестници „Франкфуртер Рундшау“ цитира ДВ-Български със заключението, че сякаш само малцина се сещат колко много постигна това правителство за девет месеца: конституционна реформа, енергийна независимост от Русия, достигане до прага на Шенген и еврозоната.

Но именно сегашната нестабилност отдалечава България както от Шенген, така и от еврото, единодушни са германските медии. Констатират го както обществената медия АРД, така и новинарският портал web.de. За същото пише и Франс прес: „В неделя България и Румъния ще се присъединят частично към Шенген, което ще отвори пътя за пътуване по въздух и море с други държави в зоната. Последната политическа криза обаче може допълнително да забави пълното присъединяване към зоната, което ще премахне и контрола по сухопътните граници. Сътресенията могат да провалят и амбицията на България да приеме еврото като своя валута през следващата година - цел, която според анализаторите вече не изглежда реалистична“.

Анализът на френската медия в крайна сметка стига до тъжно обобщение: „Междувременно българите масово емигрират на запад поради липсата на перспективи в собствената им страна - най-бедната сред 27-те държави от Европейския съюз. А онези, които остават, са с разбити надежди“.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Хи
    Химена
    6 0
    21:48, 29 мар 2024
    Бойко е един долен убиец , измамник и крадец .
  • 2
    Ар
    Арабин
    0 0
    19:40, 30 мар 2024
    Всичко ще приключи когато нахлуят талибани, сирийци и иракчани! Спасявайте се!😊
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини