От х:

Днес в x:

Заради салмонела във ферма край Велинград убиха 2300 птици

Общо 1700 кокошки-носачки и 580 пилета от птицеферма край Велинград бяха унищожени по хуманен начин заради наличие на салмонелоза.

Това съобщи директорът на Областната дирекция за безопасност на храните в Пазарджик д-р Петко Митев, цитиран от "Фокус".

Яйцата, които са произведени във фермата също са спрени от производство

Извършено е изследване от предоставена фекална проба, което е отчело наличие на болестта салмонелоза. Последвало е ликвидиране на огнището на заболяването. Предстои унищожаването и на яйцата от тези кокошки“, уточни д-р Митев. 

Той каза също, че в момента се очакват и резултатите от лабораторните изследвания на още 500 кокошки, отглеждани във ферма, в близост до първата. Птиците във втората ферма са поставени под наблюдение. Взети са им проби за наличие на салмонелоза.

Д-р Митев увери, че няма опасност за работниците във фермите, както и за населението ,живеещо в близост до птицевъдните обекти. 

Миналия месец Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) разпореди изтегляне от търговската мрежа на всички кокоши яйца с произход Полша, за които имаше съмнение, че са заразени със Салмонела ентеритидис. 

Мярката беше наложена след получена нотификация чрез Система за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи (RASFF), за кокоши яйца с произход Полша, разпространени на пазара на ЕС. 

В хода на разследването беше установено, че част от продукцията е доставена и в България. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини