От х:

Днес в x:

Турски учени и студенти излязоха на протест в Истанбул срещу чистките

Стотици учени, студенти и членове на синдикатите излязоха на протест в Истанбул срещу чистките на хиляди служители в сферата на образованието след неуспешния опит за военен преврат през юли, съобщава "Ройтерс".

Турция обвинява живеещия в изгнание в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен за организирането на пуча на 15 юли и уволни или отстрани временно от работа повече от 110 хил. държавни служители, учени, съдии, полицаи и други заподозрени за връзки с проповедника.

Тълпата скандирала "Ние ще победим чрез съпротива" пред Истанбулския университет, докато десетки полицаи от частите за борба с безредиците, носещи противогази, са наблюдавали събитията. Учители, които са загубили работата си, ридаели и прегръщали студентите.

Сред отстранените от работа или уволнените в чистките от юли насам са близо 50 хил. служители в сферата на образованието. Около 37 хил. души бяха хвърлени в затвора в очакване на съдебен процес.

"Понастоящем нещата са по-зле в сравнение с времето на преврата и непосредствено след него", изтъква Тахсин Йесилдер, който ръководи научен екип в университета.

"В нашата страна, която се превърна в едноличен режим чрез извънредното положение (обявено след пуча), всички опозиционно настроени, съпротивляващи се на тази тенденция, се превърнаха в мишени", допълва ученият, имайки предвид турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Мащабът на репресиите разтревожи западните съюзници на Турция и чуждестранните инвеститори. Правозащитни организации и опозиционни партии изтъкват, че Ердоган използва преврата като предлог за запушването на устата на всички инакомислещи в страната, която е кандидат за член на Европейския съюз.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини