От х:

Днес в x:

Башар Асад: Сирийската криза е конфликт между Запада и Русия

Гражданската война в Сирия е конфликт между Запада и Русия, каза сирийският президент Башар Асад, цитиран от Ройтерс и БТА.

Освен това Асад заяви в интервю за руския вестник "Комсомолская правда", че действията на Турция в Сирия са нахлуване, което е в разрез с международното право.

Сирийският президент смята, че евентуално отвоюване на град Алепо от контрола на бунтовниците ще даде възможност на сирийската армия да отблъсне "терористите" обратно към Турция.

"Трябва да продължи прочистването на този район и да бъдат изтласкани терористите към Турция, за да се върнат там, откъдето са дошли, или да бъдат убити. Няма друг вариант", каза той.

"Алепо ще бъде много важен трамплин за осъществяване на този ход", заяви Асад.

Сирийският президент определи Русия, Иран и ливанското движение Хизбула като главни съюзници на своята страна в борбата с "Ислямска държава", посочва ТАСС.

"Русия, Иран и Хизбула са наши постоянни съюзници и са тук на законна основа. Те воюват против терористите, но има други страни, които се намесват тъкмо с цел да подкрепят терористите", каза той. Според него Западът никога няма да се примири с независимостта на Сирия.

"Сирия е независима страна, а Западът никога няма да се примири с независимостта на която и да е страна, без значение дали става въпрос за малка Сирия или за голяма Русия. Какъв им е проблемът с Русия? Това, че тя защитава правото си да казва "да" или "не". А Западът иска постоянно да се съгласявате с него. Същият е и проблемът на Сирия със Запада", заяви Асад.

Той добавя, че Западът е допуснал проникване на уахабитска идеология в Европейския съюз.

По думите му Саудитска Арабия е предлагала помощ на Сирия, при условие че Дамаск скъса отношенията си с Техеран.

Асад каза, че в момента се наблюдава "ситуация, наподобяваща развиваща се студена война". Той заяви, че "Западът и особено САЩ не са прекратили студената война дори след разпадането на СССР".

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини