От х:

Днес в x:

Бунт в МВР. Преглед на националния печат

Бунт в МВР, пише "Стандарт". Полицаите готвят стачка. За първи път униформените у нас са готови да блокират улици заради ниските заплати, които получават. Недоволството на ченгетата зрее в интернет от няколко седмици. Във форум униформените всеки ден коментират орязаните си бонуси, намаления състав и лошата материална база, в която работят. Намеренията им обаче излязоха на бял свят едва вчера. И то не от МВР, а от председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той съобщи в ефира на bTV, че има голямо напрежение в МВР заради орязаната 13-та заплата на ченгетата за Коледа. Веднага след това заедно с вътрешния министър Михаил Миков Цветанов участва в кръгла маса за борба с корупцията. Там бившият служител на вътрешното ведомство и сегашният министър си размениха няколко остри реплики по повод бунта в МВР. Преди това обаче Миков демонстративно напусна конференцията, докато Цветанов четеше доклада си.
По същото време генералният комисар на МВР Павлин Димитров призна, че във ведомството се готви стачка с думите: "Има недоволство и настроения за протести сред българските полицаи". След това веднага допълни, че ако протест наистина има, неговото място също е там.
В интернет форума policebg.free полицаите вече обсъждат организацията на националния митинг. Като начало униформените планират да се съберат в събота от 11 ч пред сградата на МВР на ул. "Шести септември". Ще пушим по цигара и ще изясним какви действия ще предприемем след Нова година, са част от коментарите в интернет страницата.
"Монитор": ГЕРБ буни полицията. Министърът на вътрешните работи Михаил Миков обвини ГЕРБ в опит да дестабилизира държавата. Повод за това стана изказването на лидера й Цветан Цветанов, който в сутрешния блок на бТВ прогнозира, че полицаите може да се вдигнат на протест заради ниското заплащане.
Михаил Миков определи изказването на Цветанов за предстояща стачка като "подстрекаване към протестни действия на служители от МВР". Според него това може да доведе до абсурдна политика, и то в сферата на обществената сигурност. МВР шефът не изключи възможността чрез опита за подобна дестабилизация да се цели сваляне на правителството и предизвикване на предсрочни избори. "Не може Борисов и Цветанов, които дълго време са били в МВР и нищо не са направили за неговото технологично обновление и повишаване на стандарта, сега да използват това за своя политическа дейност", добави той. По думите му никой от българските политици от кабинета не си е позволявал подобно поведение.
Вчера по обед Миков напусна конференцията за корупцията в момента, в който Цветан Цветанов застана на трибуната. Министърът определи като "арогантно" поведението на Цветанов, който "превръща една среща с международно участие в негова политическа трибуна".
Полицаите изпушиха заради 13-ата заплата, пише по темата и "Труд". Колеги, време е вече да наложите контрол върху скептицизма и често обладаващата ви параноя. Дори медиите и политиците разбраха НАЙ-ПОСЛЕ, че българските полицаи са в окаяно положение..." Това са редове от анонимно писмо с мнения от полицейски форуми в интернет. Ченгетата призовават колегите си за изпушат мълчаливо по една цигара в събота - 13 декември, от 11 ч пред сградата на МВР.
Избраната форма на протест не е нова за България. Първи я приложиха заради ниските си заплати военните преди повече от 11 години, когато пушиха под прозорците на президента и върховен главнокомандващ Петър Стоянов.
Недоволството на ченгетата е било отпушено преди 10 дни, когато стана ясно, че в МВР няма да има 13-а заплата. В същото време военните вече си я харчеха. Нещо, което се е случвало само веднъж досега за 19 години на демокрация. Министър Миков обясни, че мярката се налага заради милионите, дадени за техническо оборудване и ремонти на сградите. Но не е нужно човек да е счетоводител, за да знае, че в едно ведомство или фирма парите за заплати и за ремонти са в две различни графи на годишния бюджет, чието смесване е недопустимо. Освен това полицаите настояват за двойни добавки за дрехи и храна, да получават бонуси за нощен и извънреден труд в празнични дни и т.н. Искат също по-добри униформи, а в момента още тече процедура за обществени поръчки. Така от мнение на мнение участниците в интернет форума стигат до идеята за цигарите. (Б. р. - догодина с новите акцизи подобни протести ще излизат доста по-скъпо.)

"Дума":1400 преписки за корупция. "Няма недосегаеми в борбата с корупцията, България има политическа воля за нулева толерантност към всички видове корупция". Това заявява в свое приветствие, изпратено до международната конференция "Антикорупционни политики и практики в Югоизточна Европа", президентът Георги Първанов. Форумът се проведе по повод деня за борба с корупцията.
Президентът цитира данни, според които за първите шест месеца на тази година отдел "Противодействие на организираната престъпност и корупцията" във Върховната касационна прокуратура е наблюдавал 1400 преписки, свързани с корупцията и други нарушения. Най-голяма част от тях са за пране на пари - 837, а 315 са за злоупотреби със средства от фондовете на Европейския съюз, заявява в обръщението си държавният глава.
Според него обаче трябва да се направи задълбочен анализ на критиките, отправени от Еврокомисията за борба с корупцията.
"Монитор": Църквата отваря хотели и спа центрове в манастирски земи. Манастирите вече ще могат официално да строят хотели, ресторанти, магазини и всякакви заведения, свързани с туристическия бизнес на своя земя, без да влизат в разрез с устава на Българската православна църква. Игумените няма да понасят санкции от църковния съд за своята мениджърска предприемчивост. Тази възможност им бе дадена от делегатите на Шестия църковен събор, чиято трета сесия започна вчера в Рилския манастир. Така отпадна мораториумът, наложен по време на есенното издание на форума по предложение и настояване на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Тогава владиката наложи земите да не бъдат продавани или отдавани на концесия, като се мотивира, че църквата често пъти става жертва на недобросъвестни бизнесмени, които печелят на неин гръб.
Обсъждането на този текст от устава и гласуването му стана за по-малко от половин час. Решението е окончателно и без право на прегласуване.
Първанов сред най-бедните президенти, пише "Труд". Българският държавен глава Георги Първанов е като бедно сираче в сравнение с колегите си, дори тези от бившите съветски републики, известни с ниския си стандарт на живот. Това сочи проучване на базираната във Филаделфия американска консултантска компания "Хай груп", цитирано от руската агенция "РБК дейли".
Нашият президент получава годишно около 25 512 евро. За сравнение - най-скъпо платеният държавен чиновник в света - министър-председателят на Сингапур Ли Сян Лун, има чист годишен доход от заплата в размер на 1,948 млн. евро.
Но богатите също плачат. През следващата година заплатата на сингапурския първенец ще бъде намалена с 20% заради световната финансова криза. Подобна опасност има и за заплатата на Първанов, тъй като тя се определя на база средната работна заплата в обществения сектор, която и у нас може да спадне заради финансовия ураган. Това важи с пълна сила и за възнагражденията на българските депутати.
Сингапурският премиер обаче е самотна птица в сравнение с останалите държавници по света, които не казват и дума за намаляване на възнагражденията си, отбелязва руското издание. Нещо повече - световните лидери призовават гражданите да затягат колани по време на криза и критикуват шефовете на фирмите, че си раздават огромни бонуси, докато компаниите им фалират.
Пътната агенция нае испанец да чисти имиджа й в Брюксел, отбелязва "Дневник". Испанецът Манел Риера ще бъде имиджмейкър на Националната агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) пред Европейската комисия. Вчера той е бил назначен за съветник на изпълнителния директор на ведомството Янко Янков. Риера ще го консултира в областта на имидж комуникацията, международните отношения и маркетинга в рамките на Европейската общност, пише в съобщението на НАПИ. Подготовка на международна конференция, която ще се проведе в началото на 2009 г., е първата задача, по която ще работи испанецът. Допреди пет години Риера е бил съветник на трима министри в правителството на Каталуния. От 2003 г. до сега е работил като съветник на много каталунски и български кметове в областта на стратегическото планиране и инфраструктурата, съобщава НАПИ.
Това е четвъртият чужденец, назначен в бившия пътен фонд. Първи като съветник дойде германецът Клаус Дитер Щоле. Той беше назначен по настояване на вицепремиера Меглена Плугчиева и наблюдава всички процедури в НАПИ. Сънародникът му Франк Вайндорф пък отговаря специално за строежа на магистрала "Люлин", който е със спряно финансиране по програма ИСПА. Преди дни стана известно, че е назначен още един съветник за аутобана - д-р Сирил Июджи.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини