От х:

Днес в x:

Американски Ю-2 се разби в Калифорния, пилотът е загинал

Американски разузнавателен самолет Ю-2 се е разбил вчера при тренировъчен полет в Северна Калифорния, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Единият пилот е загинал, а другият е ранен. Първоначално бе обявено, че и двамата са катапултирали успешно.

Злополуката е станала в окръг Сътър в Калифорния малко след излитането на самолета от военновъздушна база.

Конструираният за продължителни полети на много голяма височина самолет се използва от американското разузнаване по цял свят от 1955 година.

Известност Ю-2 придоби през 1960 г., когато такъв самолет, управляван от американския пилот Френсис Гери Пауърс (1929 – 1977), беше свален от ракети на съветската противовъздушна охрана над Урал, припомня ТАСС.

Пауърс призна, че е фотографирал военно-промишлени обекти, беше осъден и изкара в затвор 21 месеца. През февруари 1962 г. той беше разменен за осъдения в САЩ съветски разузнавач Рудолф Абел (Уилям Фишер, 1903-1971).

Театралната размяна на моста Глинекер в Берлин стана модел за следващи подобни сделки и епизод в многобройни шпионски филми.

Самолети Ю-2 сега летят в Близкия Изток за наблюдение на позициите на "Ислямска държава", допълва ТАСС.

Компанията "Локхийд Мартин" разработва за американските ВВС високо летящ разузнавателен самолет от следващо поколение, който ще смени Ю-2. За това съобщи миналата година ръководителят на програмата Скот Уинстед, според когото най-съществена особеност на новата машина ще бъде технологията "стелт", т.е. тя ще бъде невидима за радарите на противника.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини