От х:

Днес в x:

Правителството връща старите акцизи на цигарите

Почти година след като кабинетът прие спорни промени в акцизния календар за облагане на цигарите, които даваха конкурентно предимство на местните производители "Булгартабак" и "Кингс", сега правителството и парламентът са на път да поправят тази законодателна "грешка" и да отменят промените.
Според приетия в края на 2014 г. акцизен календар цигарите трябваше да поскъпват плавно с 20-30 ст. до 2018 г. Година по-късно обаче под претекста за борба с контрабандата и желание да направи по-достъпни продуктите за бедните пушачи парламентът - по предложение на финансовия министър, изненадващо въведе нови ставки, според които с най-малко се облагаха най-евтините цигари, а луксозните трябваше да поскъпнат с няколко пъти повече. Освен че бяха притеснени от загубата на предвидимост на облагането в сектора, участниците в пазара бяха категорични, че текстовете подкрепят местните производители, които предлагат и най-евтините продукти - "Булгартабак", в който по това време Делян Пеевски официално показа собственост, и "КТ Интернешънъл" ("Кингс табако") от групата около "Винпром Пещера".

Сега финансовото министерство прави обратен завой към старите ставки от 2014 г., с които всички цигари трябва равномерно да поскъпват с 20-30 ст. през следващите две години. Промените в Закона за акцизите и данъчните складове бяха качени за обществено обсъждане на сайта на ведомството късно в петък вечерта. В мотивите не се посочва причина за връщането на стария акцизен календар. Факт е обаче, че заради гъвкавата ценова политика на конкурентите им "Булгартабак" и "Кингс" не успяха да повишат пазарните си дялове въпреки подаръка от правителството, а държавният бюджет можеше да спечели и повече, ако кабинетът беше запазил старите ставки.

Хубава новина за всички

Крачката "назад" при всички случаи е положителна. Така няма да има фаворизирани компании на пазара. Освен това календарът отново ще се впише в европейската практика – повечето държави в ЕС увеличават т.нар. специфичен акциз и по този начин приходите им в бюджета зависят от обема на продадените цигари, а не от цените им. В момента нивата на контрабандни цигари в България са на исторически най-ниското си ниво от 2007 г. насам, а пазарът за втора поредна година бележи ръст – 9% от началото на годината. При гласуването на спорните поправки в календара в края на миналата година финансовият министър прогнозира, че приходите от акцизи на цигари ще се увеличат със 70 млн. лв. годишно. Ръстът до момента обаче е 270 млн. лв.

В същото време правителството вероятно не получава очаквания максимум от новите акцизи, тъй като голяма част от международните концерни решиха да не увеличават цените, а да работят с ниска печалба или дори на загуба при най-популярните марки. Така и "Булгатабак", и "Кингс" не само не успяха да се възползват от акцизния подарък, но и губят пазарен дял.
В бранша сега намират предложението на МФ за разумно и планират да декларират подкрепа. Никой обаче не крие изненадата си, а предположенията за причината варират от това, че кабинетът е анализирал резултатите и далновидно е решил да промени календара, през слухове, свързани с продажба на части от "Булгартабак" или обтегнати отношения между властта и местните компании (виж карето).

Предвидимост за пазара

Според новото предложение на Горанов специфичният акциз отново става 101 лв. за 1000 къса. В момента той е 70 лв. Двойно увеличеният през 2015 г. пропорционален (адвалорен) компонент, който формираше 38% от стойността на една кутия, ще стане 27% от 1 януари 2017 г. и 28% от 2018 г. Това означава, че от 1 януари цената на кутия цигари ще се покачи средно с 20-30 ст., ако, разбира се, цигарените компании вземат търговско решение да вдигнат цените за цялото си портфолио. Те реагират положително на проекта. "Връщането на предходния акцизен календар е разумно, тъй като той осигурява балансирано влияние върху различните сегменти на пазара и дава предвидимост за индустрията и за приходите от акциз в бюджета. След като вече постигна значително ограничаване на нелегалната търговия и стабилност на легалния пазар, правителството ще може да използва тази стабилност в интерес и на приходите от акциз в следващите години", коментират от офиса на Japan Tobacco International.
"В края на 2014 г. Philip Morris приветства въвеждането на първия акцизен график за периода до 2018 г. Ние отстояваме тази позиция и сега. Настоящото ново предложение на МФ представлява връщане към този график и приветстваме тази стъпка", казва Верджиния Джевелекова, мениджър "Корпоративни отношения" във Philip Morris - България. Тя допълва, че така минималният изискуем акциз ще се покачи плавно до достигане на 90 евро за 1000 къса от 2018 г., каквото е европейското изискване, което осигурява предвидимост. Освен това структурата между компонентите е балансирана, което осигурява равни условия за всички и с това акцизната система на България се приближава до препоръките на Директивата на ЕС за акцизите и до доказано добрите практики.
"Това е разумно решение, което в комбинация с усилията на правителството в борбата с контрабандата със сигурност ще осигури по-високи приходи в бюджета", казаха и от Imperial Tobacco – България.

Находчиви решения

Последната промяна на акцизите беше предшествана от среща на финансовия министър с компаниите, на която той поиска международните концерни да изкупят 5000 тона български тютюн, за да не променя структурата на акциза. Това обаче не беше възможно, тъй като производството на цигари е разделено от изкупуването на тютюн. С последното се занимават тютюневи компании, от които цигарените купуват суровина. В крайна сметка Владислав Горанов изпълни заканата си, но чуждестранните компании предупредиха, че ще вземат ценови решения, които няма да бъдат благоприятни нито за бюджета, нито за конкурентите им. Така например Imperial Tobacco увеличи цената на топ бранда си Davidoff съвсем леко, Malboro я запази, а в най-ниския сегмент се появи топ брандът на British American Tobacco – Rothmans, който влезе и в топ 10 на най-продаваните марки. Според статистиката на продажбите, с която разполагат компаниите, от началото на 2016 г. "Булгартабак" и "КТ Интернешънъл" заедно с гръцката "Карелия" губят пазарен дял на фона на растящ пазар, а останалите бележат забележим ръст.
Така местните играчи не успяха да се възползват от акцизните ставки в тяхна полза, макар това да беше особено важно за "Булгартабак". Компанията се оттегли от пазарите в Близкия изток, след като стана ясно, че според турските служби цигарите на "Булгартабак" са най-разпространеният нелегален бранд в страната, внасят се контрабандно през кюрдски посредници и има съмнения, че с приходите се финансира тероризъм.
"КТ Интернешънъл" пък доближават 10% пазарен дял, което е едно от най-ниските нива за компанията за последните 5 години, а от началото на годината спадът е с повече от 2%.

Източник: http://www.capital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини