От х:

Днес в x:

Създават Център за оценка на въздействието на законите у нас

С наближаването на 4 ноември депутатите се активизираха относно създаването на Център за парламентарни изследвания, който ще извършва последваща оценка на въздействието на изработените от Народното събрание (НС) закони. Така ще се установи тяхната ефективност и дали постигат заложените цели. Предложението е на администрацията на НС, която е изготвила собствен проект за промени в парламентарния правилник. Той бе представен в сряда пред правната комисия.

Подобна идея за такъв център бе лансирана още през 2013 г. Тогавашният председател на НС Михаил Миков обяви края на Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) като социологическо звено към парламента, както и намерението си да го превърне в агенция за оценка на законите. А през април т.г. депутатите гласуваха поправки в Закона за нормативните актове, с които правителството и парламентът се задължиха да изготвят оценки за въздействието на законодателството чрез изготвени от тях методологии. Оценките са два вида - предварителни и последващи, като прилагането на тези текстове трябва да започне от 4 ноември. След тази дата нито един законопроект не би трябвало да се внася без оценка на въздействието. 

Към момента в парламентарния правилник е записано само, че постоянните комисии на НС "правят оценка на прилагането и ефективността на законите", но без да се дават каквито и да било детайли кой и как го прави. Сега експертна група към Народното събрание предлага остатъците от НЦИОМ да се трансформират в институт, който да поеме тази дейност. Така щяло да се избегне и възлагането на тази дейност на външни изпълнители. Идеята не се прие еднозначно от депутатите, според които не става ясно дали негативна оценка по даден закон би ги задължила да го изменят, пише в. „Сега“.

Свързано с това е предложението депутатите да прилагат към законопроектите си предварителна оценка на въздействието им, изработена според специална методология. Оценката трябва да отговаря на многобройни въпроси: проблемна ситуация, цел и очаквани резултати, заинтересувани групи, анализ на разходи и ползи, административна тежест и структурни промени, мониторинг и последваща оценка и въздействие върху нормативната база. Според депутатите обаче така на практика се обезсмисля писането на мотиви към законопроектите.

Предвижда се същата методология да се ползва и за предложения между първо и второ четене, дори за такива, които се правят, докато комисията е в работен режим.

"Ще разнасяме тук листчета по време на заседание", недоволно коментира шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини