От х:

Днес в x:

Италианците на 18 г. ще получават по 500 евро за култура

От октомври италианците, които тази година навършват 18 години, ще получават по 500 евро помощ от държавата за културни разходи.

От следващия месец навършващите тази година пълнолетие италианци, които излизат от недофинансирана училищна система, за да се окажат на безперспективен трудов пазар, ще получават поне един очакван с нетърпение подарък - ще имат право на 500 евро от държавата за културни разходи като книги, концерти или кино, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Схемата на стойност 290 милиона евро е инициатива на премиера Матео Ренци, който казва, че иска новото попълнение в групата на пълнолетните да се чувства част от най-голямото културно наследство в света.

Критиците обаче виждат в това нововъведение политическа реклама подобно на други бонуси и помощи, които Ренци е отпускал вместо да води последователна политика за превръщането на Италия от хронично слаба в по-конкурентна икономика. 

Ренци, който първоначално обеща бонуса след ислямистките атентати в Париж през ноември миналата години, днес каза, че той се въвежда от октомври.

"Младите хора не се продават за подаяния", заяви в блога си Бепе Грило, съосновател на популисткото Движение "Пет звезди", критикувайки лошото състояние на училищата в Италия.

Според статистическата служба Евростат през 2014 г. Италия е похарчила за образование по-малко средства от всяка друга страна в Европейския съюз. Засега няма признаци, че схемата ще се повтори за младежите, които стават на 18 догодина. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини