От х:

Днес в x:

Протест на тираджии и таксиметрови шофьори парализира Букурещ

Няколкостотин шофьори на камиони и таксита парализираха централната част на Букурещ и други градове като форма на протест срещу растящите такси на застраховките, съобщават „Франс прес” и АП.  

 „Искаме таксите да бъдат замразени на ниво 2014 г.”, каза 31-годишният таксиметров шофьор Валентин Енкулеску. Неговата сметка за застраховка през първата половина на 2016 година е била 900 евро – шест пъти по-висока от 2014 година.

В столицата представители на демонстрантите заявиха, че няма да се махнат, докато исканията им не бъдат изпълнени.

„Този камион храни моето семейство”, каза 42-годишен шофьор от град Синая, Централна Румъния. „След като платя 18 хиляди леи (4 хиляди евро) и таксите на година, много малко остава за мен”, добави той.

Трафикът в страната е затруднен, тъй като шофьори на камиони се движат бавно като форма на протест.  В центъра на столицата протестиращите паркираха своите таксита и камиони на площад „Победа”. Те натискат своите клаксони и скандират „Няма да напуснем”.

Правителството обяви, че не е негова работа да определя застрахователните ставки или да разрешава споровете между транспортните фирми и застрахователите. Кабинетът призова протестиращите да отправят исканията си до съответните институции.

Късно вчера правителството прие извънредно постановление за временно замразяване на застрахователните ставки, но протестиращите не се съгласиха.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини