От х:

Днес в x:

Наръчник помага в грижата за изоставените деца

Персоналът в новите центрове от семеен тип, в които се отглеждат изоставени деца, ще преминават през специално обучение на базата на наръчник, изготвен от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Практическото помагало се изработва за първи път у нас и дава директни отговори и указания към социалните работници.

На първо място те ще бъдат подпомогнати с конкретни стъпки при изготвянето на план за грижа за всяко едно дете на базата на оценка на потребностите му. Дават се насоки как да се подготвят децата при напускането на интернатите и настаняването им в новите защитени жилища, а също и как да бъдат подкрепяни в развитието на умения за независим живот. Наръчникът дава и отговори как да се действа при сигнал за насилие над дете, как да се реагира при инцидент с дете или при отсъствие без разрешение. Насоки са дадени и по отношение на вътрешния контрол в центровете, а също и по какви критерии да се подбира персоналът.

Наръчникът е изработен в рамките на две години със съдействието на професионалисти, които работят в над 90 центъра от семеен тип. Общият им брой вече достига 300, от които 130 са за деца с увреждания. В новите центрове са настанени над 2900 хлапета, лишени от родителски грижи, за които по норматив трябва да се грижат около 2300 души.

Източник: http://www.standartnews.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини