От х:

Днес в x:

Германия поднови оръжейните доставки за кюрдите в Ирак

Германия е възобновила доставките на оръжие за Иракски Кюрдистан, предадоха Ройтерс и БТА. Първата пратка е предадена вчера в административния център Ербил.
Решението в Берлин идва, след като правителството на автономната област в Северен Ирак е обещало, че оръжията няма да попаднат на черния пазар.

Говорител на германското министерство на отбраната каза, че страната е доставила на правителството на Иракски Кюрдистан 70 тона оръжие, включително 1500 пушки, 100 снаряда за ръчни гранатомети и три бронирани автомобила.

Германия прекрати доставките през януари след медийни съобщения, че част от оръжията, изпратени в помощ на борбата срещу "Ислямска държава" са били предложени на черния пазар.

Разследване на правителството на Иракски Кюрдистан установи, че около 30 единици оръжие от общо доставените от Германия над 28 000 са били продадени незаконно или загубени. Регионалните власти арестуваха няколко души.

Представители на автономната област подписаха декларация, че доставените вчера оръжия няма да бъдат препродавани.

Германия е изпратила от 2014 г. на регионалното правителство над 30 пратки с оръжия, общо на над 2000 тона, каза цитираният говорител.

В момента на въоръжените сили на Иракски Кюрдистан, известни и като пешмерга, се възлагат значителни надежди за наближаващото решително настъпление против Мосул, смятан за "столицата" на ИДИЛ в Ирак.
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини