От х:

Днес в x:

Прокуратурата: Задържаният у нас Мурад Хамид е много опасен

Задържаният шурей на един от атентаторите срещу списание "Шарли ебдо" е влязъл в България с влак от Сърбия, като е заявил, че идва за едноседмична почивка.

Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на пресконференция по повод информацията във френски медии, че 20-годишният Мурад Хамид, брат на съпругата на атентатора от Париж Шариф Куаши, е задържан у нас по пътя му към "Ислямска държава".

При влизането му в страната българските органи са разбрали, че Хамид е обявен за изчезнал от сестра си в системата ШИС. Тази информация не е позволявала задържането му, а е налагала единствено наблюдение и уведомяване на френските власти, уточни Арнаудова, цитирана от БТА. 

На 28 юли през нощта Хамид е минал границата ни на ГКПП-Капитан Андреево с намерение да влезе в Турция, където обаче е бил задържан заради наложена му забрана да влиза в страната за 5 години. 

Турските власти са го върнали у нас, а междувременно е постъпила информация от Франция, че Хамид е пътуващ борец на "Ислямска държава" и е особено опасен. На това основание председателят на ДАНС е издал заповед за експулсирането му от България и забрана да влиза в страната за 10 години. 

"Мурад Хамид, който беше задържан у нас във връзка с участие в организирана престъпна група за организиране на терористични актове, представлява истинска, настояща и сериозна заплаха за националната ни сигурност - това е било заключението на шефа на ДАНС", подчерта Арнаудова. 

Хамид е трябвало да бъде предаден на Сърбия, но на 29 юли е постъпила Европейската заповед за арест от Франция и той е бил задържан у нас. Мъжът е пътувал сам и е преминал границата ни с френския си паспорт. 

Софийският градски съд ще реши дали да екстрадира Хамид на 10 август. 

За известно време Мурад Хамид беше заподозрян, че е третият от терористите, атакували "Шарли ебдо" през януари 2015 г., заедно с братята Куаши, но се оказа, че има алиби - бил е в час в гимназията в Шарлевил-Мезиери и бързо е оневинен. На 25 юли обаче семейството му обявява, че е изчезнал и че може да е потеглил към Сирия или Ирак.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини