От х:

Днес в x:

Олимпийските игри бяха открити със зашеметяващо красива церемония

XXXI Летни олимпийски игри бяха открити на стадион „Маракана” в Рио де Женайро с невероятно красива и по бразилски цветна и танцувална церемония.

Действащият президент на Бразилия Мишел Темер и президентът на МОК Томас Бах обявиха игрите за открити, след което прозвуча националния химн на Бразилия в необичаен аранжимент – под акомпанимента на акустична китара в изпълнение на Паулиньо да Виола. Организаторите бяха обещали зрелищна церемония, която да възпее културното наследство и историята на Бразилия. Те надминаха очакванията на световната публика с прекрасните театрално-музикални ескизи от историята на страната.

В началото бяха танците за добре дошли и тези, символизиращ раждането на живота. След което бе отдадена почит на индианското наследство на Бразилия, горите и водите на Амазония и развитието на бразилската цивилизация. За няколко минути в различни етюди бяха представени различните етапи от многовековната миграция на различните етноси от португалците в началото, през африканските роби, до японците през XX век, които са неразделна част от многоликата бразилска нация в наши дни.

Германските преселници бяха почетени с най-успешния модел на световната модна сцена Жизел Бюндхен. Нейните родители са наследници на мигранти от Германия, които се заселили в Бразилия в края на XIX век. До 14 години тя тренира волейбол, но стартира кариера на модел, забелязана от моден агент в един ресторант за бързо хранене в Сао Паоло. До днес супермоделът Жизел Бюндхен е спечелила повече от 150 млн. долара.

Тя дефилира под съпровода на песента "Момичето от Ипанема" на певеца, композитора и музиканта Том Жобим (1927 - 1994), един от създателите на стила боса нова. Песента бе изпълнена от внука му Даниел.

Бе почетен и полетът на един от пионерите на авиацията бразилецът Алберто Сантос-Дюмон и неговият летателе апарат 14-бис, който полетя, макар и на запис над светлините на нощния град.

Режисьор на церемонията бе Фернандо Мейрелеш, спечелил световна слава с номинирания за „Оскар” остросоциален филм „Градът на Бога”, посветен на мизерията на духа и тялото във фавелите на Рио. Логично той отдели време на добре познатите му бразилски мегаполиси с техния забързан ритътм на живот, лустрото на богатите квартали и стилизирания фон и музиката на бедните обитатели на фавелите.

Тричасовото представление бе изпълнено с музика, горещи латиноритми и танци, безкраен бразилски карнавал. Част от изпълнителите бяха самба певицата Елза Суарез, съпруга на футболната легенда Гаринча, 12-годишната рапърка МС София и певецът Каетану Велозу. В края на церемонията в средата на стадиона танцуваха 12 школи по самба.

Шествието на олимпийските отбори по традиция откри делегацията на Гърция, родината на античните и на модерните Олимпийски игри и завърши с този на домакините. Всеки отбор получаваше по едно семенце, което след това ще бъде посадено в специален олимпийски парк.

В последния момент стана ясно, че легендарният бразилски футболист Пеле няма да може да участва в церемонията по откриването заради здраволсловни проблеми. Очакваше се, че 75-годишният Крал на футбола ще запали олимпийският огън, по примера на велики спортисти, които го бяха правили в миналото, хора като Мохамед Али и Кати Фрийман.

Огънят бе внесен на стадиона от тенис легендата на Бразилия Густаво Куертен, който го предаде на бившата баскетболистка Ортензия Маркари, а тя на свой ред на маратонеца Вандерлей Кордейру ди Лима, бронзов медалист от Атина 2004. Именно на него се падна честта да запали малкия жертвеник, който бе качен на върха на стадиона като част от прекрасна кинетична инсталация.  

В най-големия спортен форум участие ще вземат близо 11 000 спортисти от 206 страни. Сред тях за първи път МОК включи 10 спортисти в 5 спорта в отбора на бежанците, които идват предимно от Сирия, Судан, Конго и Етиопия. Тяхното участие е сигнал за тревожното състояние на сложната международна обстановка, която с множество въоръжени конфликти прокужда милиони хора от своите домове. Сред тях са и хиляди спортисти.

България участва на игрите в Рио с 51 състезатели. Знаменосец на нашия отбор бе звездата на българската лека атлетика Ивет Лалова. Тя ще участва в спринтовете на 100 и на 200 м, като първият й старт в квалификациите на късата дистанция е на 12 август.

Русия дефилира с около 270 атлети, от предварително планираните за участие 389. Огромният допинг скандал спря от игрите повече от 100 от тях. Сред другите проблеми, които белязаха навечерието на игрите, особено отчетливи са политическата и икономическата криза в Бразилия, както и протестите в страната против провеждането на подобно мащабно и скъпо събитие в този момент.

Демонстрации в Рио де Жанейро имаше и по време на церемонията, а приветствията на бразилския президент и председателя на организационния комитет бяха посрещнати с освирквания. На по-добър прием се радваха кратките и призоваващи за световно разбирателство, подкрепа на нуждаещите се и спортсменски състезания, думи на президента на МОК Томас Бах.

На грандиозното откриване присъстваха 45 държавни и правителствени глави, част от които бе и генералният секретар на ООН Бан-ки Мун. На трибуните на ремонтирания за Световното през 2014 г. стадион „Маракана” имаше 78 600 зрители, а над 3 милиарда зрители по целия свят станаха част от една церемония, посветена на добрия начин на живот на бразилския народ и последната градина на Земята – Амазонската екваториална гора. Така в края на церемонията олимпийските кръгове бяха зелени като символ на опазването на горите изобщо природата.

Билетите за събитието варираха от 50 до 1200 евро, като записалите се доброволци бяха 12 000. Интересен факт е, че бюджетът, отделен за грандиозното откриване и увлекателната церемония е само 3,6 млн. евро, с което бяха засенчени разхищенията от Лондон и Пекин. За сравнение, преди 4 години, откриването на Игрите в Лондон беше на стойност 36 млн.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини