От х:

Днес в x:

Двама прокурори подсилват обвинението за радикален ислям

Още двама прокурори се включват по делото срещу 14-те подсъдими, обвинени в пропаганда на радикален ислям в Пазарджик.

Това става по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров.

Към обвинителя Нели Попова се присъединиха прокурорът от Върховната касационна прокуратура Бойка Великова и председателят на Окръжна прокуратура – Пазарджик – Васил Малинов.

И на днешното заседание соченият за основен подбудител към джихад – Ахмед Муса Ахмед, отказа да стане при влизането на съдийския състав, с което демонстрира неуважение към българското правосъдие.

Според обвинението, проповедникът Ахмед е контактувал пряко с ръководителите на терористичните клетки в Австрия и Германия и е оказвал логистична подкрепа на бойци на ИДИЛ. В проповедите си Ахмед и неговите сподвижници са призовавали за верска нетърпимост към всеки, който не изповядва салафизъм.

Днешното заседание преминава в разпит на свидетели, съобщава БНР.

Първият свидетел е поемно лице, което е присъствало по време на претърсването на дома на единия от 14-те обвиняеми – Александър Иванов. При обиска са иззети компютър с дискове с проповеди и литература с призиви за налагането салафизъм, и бойна пушка с патрони.

Защитата обаче атакува качеството на свидетеля, тъй като за поемно лице е използван курсант от академията на МВР. Според адвокатите това е процесуално нарушение и не е редно всеки да си води негови поемни лица.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини