От х:

Днес в x:

Има оплаквания, че няма ваксини, МЗ твърди, че има сключени договори

Почти в цялата страна не е осигурена 4-валентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомелит за реимунизация на 6- и 7-годишните деца.

Министерство на здравеопазването през последните години пренасочваше количествата от ваксината за 6-годишните към бебетата. Например, миналата година 4-валентната ваксина липсваше, защото нито една фирма доставчик не се явила на обявената от здравното министерство обществена поръчка. Тогава внесохме 5-валента ваксина от Турция, но заради съмнения доколко препаратите оттам са същите и са разрешени за употреба в Европа, историята стигна до прокуратурата. В края на 2015 г. получихме ваксини от френска фирма, спечелила търга на МЗ.

Миналата есен голяма част от първокласниците не преминаха реимунизация. Тогава от пациентски организации „Заедно с теб” успокояваха родителите, че не е фатално 6-годишните деца да изчакат няколко месеца за реимунизация, тъй като вече имат изграден имунитет, докато бебета нямат. Към днешна дата изоставането при някои деца вече е две години.

"Две години по ред се доставят някакви минимални количества през зимата, когато е грипната епидемия. Който е здрав, му слагаме. Но при 800 ваксини да ти отпуснат 50, какво е това?", коментира пред bTV общопрактикуващият лекар д-р Георги Киряков.

Според здравното министерство има сключен договор за доставки на всички ваксини, с които да се направят реимунизациите на 6-годишните, първата доставка до регионалните здравни инспекции, откъдето личните лекари ще получат ваксините, ще е факт тази седмица, предаде в. „Сега”.

„Недостигът на практика ще бъде напълно преодолян едва през последните месеци на 2016 г., защото изостаналите от 2015 г. подлежащи невинаги се обхващат приоритетно пред подлежащите за 2016 г., но е сключен договор за необходимите количества ваксина за всички - и от 2015, и от 2016 г.", увериха от министерството.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини