От х:

Днес в x:

Правителствена делегация търси купувач на реактора за „Белене” в Иран

Правителствена делегация начело с премиера Бойко Борисов заминава за Иран, съобщава БНР.

В Техеран Борисов ще разговаря с президента Хасан Рохани, с външния министър Джавад Зариф и с членове на иранския парламент.

Делегацията ни ще търси в Иран купувач на изработеното от руската „Атомстройекспорт“ оборудване за АЕЦ „Белене“, за което НЕК беше осъден от производителя да плати 550 милиона евро.

Иран, Индия и Йордания са потенциални пазари. Там в момента се изграждат идентични мощности като тези в Белене. След произнасянето на арбитража, спрямо страната ни вече се начислява ежедневна лихва в размер на 167 хиляди евро. Няма прогноза, колко ще набъбне сумата до уреждането на плащането.

Уреждането на конфликтите в Сирия и Ирак също ще са във фокуса на разговорите, в контекста на миграционния поток към Европа и ролята на България като външна граница на Европейския съюз.

Освен премиера и външният министър, за Техеран заминават и представители на 15 български фирми. В рамките на визитата ще бъдатподписани споразумения за сътрудничество в областта на инвестициите и малкия и средния бизнес.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ка
    Капан
    0 0
    13:56, 10 юли 2016
    Основният стратегически и търговски партньор на Иран е Русия. Ако Иран си предаваше стратегическите интереси за малко пари - нямаше да е Иран....Ама, щом БББ отива може пък да има и някаква предварителна уидурма...
Последни новини