От х:

Днес в x:

Борис Джонсън обеща сътрудничество с ЕС и след референдума

Борис Джонсън обеща сътрудничество с ЕС и след референдума. Това става ясно от негова статия за в. „Телеграф”.

В същото време той отхвърли призивите на шотландския премиер Никола Стърджън за нов референдум.

В първите си думи след обявяването на резултатите от референдума от петък, Борис Джонсън посочва, че единствената промяна и пробив ще бъде освобождаването на Великобритания от огромното и непрозрачното право на ЕС.

Великобритания е част от Европа, и винаги ще бъде, пише Борис Джонсън.

Все още ще има силно и засилване на европейското сътрудничество и партньорство в огромен брой от области като  изкуствата, науките, университетите, и околната среда.

За граждани на ЕС, живеещи на Острова, техните права напълно ще са защитени, а същото важи и за британски граждани, живеещи в ЕС.

Британците все още ще могат да отидат и да работят в ЕС; да живеят; да пътуват; да учат; да купуват жилища и ще продължи да има свободна търговия, както и достъп до единния пазар, пише бившият кмет на Лондон.

Би Би Си припомня, че все още Великобритания все още не е задействала член 50 от Лисабонския договор, с което да постави началото на процеса за напускане на Общността.

Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че се оттегля през есента. Очаква се той да бъде наследен от Борис Джонсън.  

В същото време лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин заяви, че ще се бори за лидерското място въпреки призивите за неговото оттегляне. Около 11 члена на кабинета в сянка обаче подадоха оставки в знак на вялата кампания на Джеръми Корбин за оставане в ЕС.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини