От х:

Днес в x:

Савченко подкрепи вдигането на санкциите срещу Русия

Освободеният от руски затвор преди месец украински пилот Надежда Савченко подкрепи поетапна отмяна на санкциите на ЕС срещу Русия в случай на изпълнение на необходимите условия от руска страна. Това обяви Савченко от позицията си на депутат от Върховната рада и член на украинската делегация в ПАСЕ (Парламентарна асамблея на Съвета на Европа) в интервю за руската редакция на „Дойче веле“.

„Не смятам за необходимо да се започва трета световна война“, подчерта Савченко. „Европа може и е длъжна цивилизовано да разговаря с Русия на езика на икономиката и политиката“, но „да се води диалог с изначално продажни хора, които се интересуват само от своите частни интереси, няма смисъл“, смята украинската депутатка.

Надежда Савченко бе освободена в края на май с указ за помилване, издаден от руския президент Владимир Путин. Тя бе разменена за двама руски граждани изтърпяващи 14-годишни присъди, издадени по обвинения в извършване на терористичен акт и водене на война на територията на Украйна, пише Topnovini.bg.

Савченко бе пленена от проруските сепаратисти в Източна Украйна и предадена на Русия, където тя бе осъдена на 22 години затвор за предполагаемата й роля в убийството на двама руски журналисти. Тя се превърна в родината си в символ на съпротивата срещу Русия и бе избрана задочно за депутат.

През последните дни външните министри на Австрия и Германия се обявиха за поетапното вдигане на санкциите срещу Русия, въведени заради анексирането на Крим. Президентът Путин призова за затопляне на отношенията с Европа.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини