От х:

Днес в x:

Брюксел настръхна за нови атентати и се въоръжи с автомати

Полицаи, въоръжени с автомати и по двойки, отново излязоха по улиците на Брюксел през последната седмица.

Службите се настръхнали, а полицаите, облечени в камуфлаж, са на всеки километър -  те са нащрек и бдят на всеки ъгъл, разположени са пред по-големите обществени сгради и около метрото. По улиците има и полицейски коли, а във въздуха кръжат вертолети.

При поява на по-големи групи туристи в метрото полицай се залепя до групата и без коментар я изпровожда до станцията в подлеза.

Мълвата, че в столицата на Белгия е влязла група терористи от "Ислямска държава" бързо пълзи из града. В Европарламента се говори, че заплахата от терористична опасност отново е завишена на III-та степен.

Страхът от атентати е станал и обект на черен хумор. Служители в Европарламента се шегуват, че изнесените заседания на евродепутатите в Страсбург, които са веднъж в месеца, трябва да бъдат спрени, тъй като при пътуването се събират много официални лица на едно място. Там се дава за пример нова практика на някои големи фирми в Америка служителите й никога да не пътуват заедно при масови мероприятия.

Местните забелязват засиленото полицейско присъствие, но това не смущава ежедневната им работа. Те обаче заявяват, че се чувстват по-спокойни така.

Преди два дни вестник "Dernier soir" писа за предупреждение на белгийските специални служби, че от Сирия към Европа се придвижва група бойци на терористичната групировка "Ислямска държава", които планират нападения в Белгия и Франция. Терористите се били разделили на две групи и планирали атентати в двете държави, пише изданието.

Вестникът е публикувал писмо, изпратено до полицията в Белгия, в което се предупреждава за опасност от атентати. Разпратени са писма до общините да бъдат в готновност и да се отменят големи обществени събития.

Европейското по футбол също се смята за предпоставка за атентати, както и идващото участие на Белгия от 1 юли в бомбардировките на международната коалиция в Сирия срещу цели на "Ислямска държава".

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини