От х:

Днес в x:

Един от 10 кръводарители доброволец, останалите – роднини

    Само един от десет кръводарители в Хасково е доброволец, останалите 90 на сто са роднини на пациент, който предстои да бъде опериран или има нужда от кръв по други причини. Това показва статистиката на Кръвопреливния център към хасковската болница в днешния международен ден на доброволното кръводаряване.

    От центъра обаче отчитат увеличаване на кръводарителите. През 2015 година те са били 2579, с 250 повече от предишната година. От тях обаче 2297 – 89 процента, са близки и родственици на пациенти, безвъзмездните кръводарители са били 282 или 11 на сто.

    Данните за тази година към днешна дата – 1037 кръводарители, от тях доброволци – 98 или 9.5 процента.

    Днес пред отделението по трансфузионна хематология имаше чакащи още от 8 сутринта. Повечето бяха близки на пациенти.

    Шефката на отделението д-р Бозова обаче поясни, че през деня очакват групи доброволни кръводарители. В отделението имали списък на доброволците и ги търсели при спешна нужда от кръв.

    Един от първите кръводарители днес бе 30-годишната Минка. Тя дарява кръв заради баща си, на когото му предстои операция. Младата жена изпитваше страх от иглата, но малко след като легна на леглото и банката с кръв започна да се пълни, се успокои. Дори заяви, че може би ще стане доброволен кръводарител. Нейната група е една от редките – В отрицателна. Лекарите в отделението напомнят, че кръвните групи с отрицателен резус фактор са по-редки и Центърът най-често изпитва нужда точно от тях.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Чо
      човек
      6 -1
      13:42, 14 юни 2016
      ако отделението беше в центъра , както преди сигурно щеше да има повече доброволци... лично аз откакто го преместиха от бившата аврора не съм давал кръв. ако се правят и кампании за кръводаряване сигурно ще има повече желаещи да дарят.
    • 2
      Ко
      коректор
      3 -1
      19:48, 14 юни 2016
      Поклон пред всички доброволни и безвъзмездни Кръводарители!
      На "човек" ще кажа че ако има желание ще намери начин-другото са оправдания!
      А на "журналистчето" Кръшков да си препрочита черновите,първо отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ Хасково от миналия век не е кръвопреливен център и второ шефката е д-р Бозова
    Последни новини