От х:

Днес в x:

Нашенци берат аспержи в UK, купуват си апартаменти у нас

Ягодите и малините могат да останат на полето, защото берачите ни масово работят в чужбина. Това предупредиха фермери от Разградско, където стотици заминават да се трудят през лятото в Англия.

На Острова освен ягоди нашенци берат и аспержи, пише "Стандарт". По 7 паунда на час плащат стопаните зад Ламанша на чужденците, които работят сезонно в Обединеното кралство. Така българите си изкарват по 17-18 лв. на час. Извънредният труд се таксува по 13 паунда. За 4-5 месеца работа на полето в Англия съвестен берач може да си осигури средства за живот до следващия селскостопански сезон.

"В България брането на ягоди се плаща по 15-18 лева на ден, затова всеки бяга в чужбина", обясни Кремена Борисова, която четвърта година бере плодове в островната държава. Тази година с нея ще работят и двете й дъщери студентки. "Трите можем за две лета да заделим пари за малък апартамент в Разград", пресмята майката. Кремена не се оплаква от сезонния характер на работата си. Казва, че когато се върне наесен у нас, се хваща да работи като продавачка и така не посяга на заделеното в чужбина. "Ще бера ягоди в Англия, докато мога, така изкарвам пари за образованието на децата си и мога да инвестирам и в жилища за тях", твърди предприемчивата берачка.

Общо над 600 българи са заминали от началото на годината да работят в страни от ЕС с помощта на Агенцията по заетостта и бюрата по труда. От тях 262 берат ягоди в Испания, а около 300 - малини в Португалия. 

Освен в ЕС много нашенци се трудят и в Сърбия. Там например препитание намират част от безработните в Брегово, чийто брой е 700 души, разказв кметът на общината Милчо Лалов. В момента сърбите наемат хора за пръскане на лозята им, копаене на царевица и слънчоглед. Премина сезонът на цепенето на дърва, а през пролетта - и на разсаждането на градините. До късна есен възрастните собственици на ниви и градини имат нужда от добра работна ръка. Заплащането е ден за ден, а надницата е 20 евро на човек.

В селата на съседната община Неготин има и друга работа за нашенци, допълни кметът. Има много луксозни имоти, чийто собственици работят на Запад. Те наемат българи, които да ги пазят и поддържат. Те косят дворовете, поливат насажденията, следят за целостта на оградите и самите постройки. Заплащането е 300-400 евро на месец. Но не всеки може да се сдобие с такава работа. Собствениците на луксозните къщи държат вложенията им да са в сигурни ръце и затова имат високи изисквания. Наетите трябва да са честни, грамотни, млади, здрави и да поддържат имотите като свои.

Няколко жени от Брегово работят в заведенията на съседния град Неготин. Никой от работещите там не си наема квартира. Сутрин преминава границата с автомобил или велосипед и вечер се връща. Разстоянието от Брегово до Неготин е 7 км, а до селата преди Неготин - 2-3 км.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини