От х:

Днес в x:

-2 °C

Нашенци берат аспержи в UK, купуват си апартаменти у нас

Ягодите и малините могат да останат на полето, защото берачите ни масово работят в чужбина. Това предупредиха фермери от Разградско, където стотици заминават да се трудят през лятото в Англия.

На Острова освен ягоди нашенци берат и аспержи, пише "Стандарт". По 7 паунда на час плащат стопаните зад Ламанша на чужденците, които работят сезонно в Обединеното кралство. Така българите си изкарват по 17-18 лв. на час. Извънредният труд се таксува по 13 паунда. За 4-5 месеца работа на полето в Англия съвестен берач може да си осигури средства за живот до следващия селскостопански сезон.

"В България брането на ягоди се плаща по 15-18 лева на ден, затова всеки бяга в чужбина", обясни Кремена Борисова, която четвърта година бере плодове в островната държава. Тази година с нея ще работят и двете й дъщери студентки. "Трите можем за две лета да заделим пари за малък апартамент в Разград", пресмята майката. Кремена не се оплаква от сезонния характер на работата си. Казва, че когато се върне наесен у нас, се хваща да работи като продавачка и така не посяга на заделеното в чужбина. "Ще бера ягоди в Англия, докато мога, така изкарвам пари за образованието на децата си и мога да инвестирам и в жилища за тях", твърди предприемчивата берачка.

Общо над 600 българи са заминали от началото на годината да работят в страни от ЕС с помощта на Агенцията по заетостта и бюрата по труда. От тях 262 берат ягоди в Испания, а около 300 - малини в Португалия. 

Освен в ЕС много нашенци се трудят и в Сърбия. Там например препитание намират част от безработните в Брегово, чийто брой е 700 души, разказв кметът на общината Милчо Лалов. В момента сърбите наемат хора за пръскане на лозята им, копаене на царевица и слънчоглед. Премина сезонът на цепенето на дърва, а през пролетта - и на разсаждането на градините. До късна есен възрастните собственици на ниви и градини имат нужда от добра работна ръка. Заплащането е ден за ден, а надницата е 20 евро на човек.

В селата на съседната община Неготин има и друга работа за нашенци, допълни кметът. Има много луксозни имоти, чийто собственици работят на Запад. Те наемат българи, които да ги пазят и поддържат. Те косят дворовете, поливат насажденията, следят за целостта на оградите и самите постройки. Заплащането е 300-400 евро на месец. Но не всеки може да се сдобие с такава работа. Собствениците на луксозните къщи държат вложенията им да са в сигурни ръце и затова имат високи изисквания. Наетите трябва да са честни, грамотни, млади, здрави и да поддържат имотите като свои.

Няколко жени от Брегово работят в заведенията на съседния град Неготин. Никой от работещите там не си наема квартира. Сутрин преминава границата с автомобил или велосипед и вечер се връща. Разстоянието от Брегово до Неготин е 7 км, а до селата преди Неготин - 2-3 км.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
27 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
27 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
27 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
27 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
27 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
27 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
27 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
27 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
27 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
27 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
27 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
27 ное 2020
Последни новини