От х:

Днес в x:

Религията има болкоуспокояващо действие

Британски изследователи установиха, че религиозната вяра може да притъпи болката, съобщава The Guardian. Резултатите от изследването на учените от Оксфордският университет днес ще бъдат публикувани.

Енцефалограмите показали, че когато католиците гледали изображение на Дева Мария, изпитвали по-малко болка от елекрическия ток, отколкото атеистите или агностиците. При вярващите, участъкът в мозъка, отговарящ за реакция срещу заплашителни ситуации, работел по-активно.

В опита участие взели 12 студенти-католици и 12 атеисти. Учените използвали две картини – изображение на Мадоната от Сасоферато (италиански художник от 17 в.) и „Дамта с хермелина" на Леонарно Да Винчи. На студентите били показвани и двете картини за по 30 секунди, след това им пускали електрически ток за 12 секунди. Степента на болка била оценявана от самите студенти.

Когато наблюдавали картината на Леонарно, и католиците, и атеистите изпитвали еднаква по сила болка. Изображението на Дева Мария обаче намалило усещането за болка у католиците със средно 12 %.Ръководителят на експеримента – Катя Вийч, отбелязва че откритият ефект е като плацебото, което може да провокира нечувствителност към болка. Вийч твърди, че решаваща роля играят не толкова религиозните вярвания, колкото въздействието на религиозните образи върху психическото състояние на вярващия. Невярващите, от друга страна, могат да постигнат същия ефект например с медитация.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини