От х:

Днес в x:

Rе: Евтино ли продадохме БТК?

Председателят на Интернет общество Вени Марковски отговаря на публикацията на Николай Василев за продажбата на БТК.

Ники Василев обича да пише в определени моменти, а от моя личен опит с него знам, че пише предимно, когато нещо е сгафил и иска да се оправдае. Непонятно ми е това желание у бившия "великденец" да се оправдава непрекъснато.

Две думи по конкретни текстове. Първият, който бие на очи като въшка на чело:

Поради забавилата се сделка държавата на два пъти изтегли значителен дивидент в своя полза в размер на 117 млн. лева, както и увеличи продажната цена след преговори с 20 млн. евро.

Ще кажете - какво чудно има тук? Това, че Ники Василев беше човекът, настояващ за по-скорошната продажба на БТК, а благодарение на прокуратурата сделката се забави и държавата инкасира тази допълнителна печалба.

Ники изглежда е забравил, че по времето, когато ВКП спря сделката (и това позволи на държавата да си прибере дивидента за 2002 г.), той беше министър на икономиката и приватизацията на БТК бе сред основните му приоритети, но е хубаво да му го напомняме непрекъснато.

Бих се спрял и на друг момент от неговата защитна реч - сметките. Ники непрекъснато смята как благодарение на едно или друго негово действие, в страната били влезли повече пари, отколкото ако той не беше извършил такова действие. От сделката с "Майкрософт" и оправданията на Ники обаче се вижда съвсем ясно, че сметките му куцат. А и имаме случай на преиначаване на фактите, което той е правил и друг път - когато твърдеше, че държавата била напавила изгодна сделка, защото купувала продукт в долари, пък доларът поевтинявал. Но същата тази държава замени външния дълг на България от долари в евро когато доларът беше… най-скъп спрямо еврото, а не най-евтин. Можем да се досетим, че някои хора са направили сериозни суми от спекулациите с българския дълг. Дали Ники Василев е между тях не знам, а и не ме интересува. Това, което ме интересува, Ники, е да престанеш да пишеш неверни неща, когато се обясняваш по медиите. Може би си мислиш, че всички читатели са глупаци и не помнят какво се е случило, а ти с едно писмо ще пренапишеш историята, но истината е, че историята в наши дни трудно се пренаписва. Особено, когато има Google cache.

Втората дума, която не толкова очевадна за масовия читател, е за т.нар. "златна акция".

"Златната акция", която остана в ръцете на държавата, вероятно струва милиони евро. Тя дава възможност да се контролират инвестиционните и социалните ангажименти на купувача, препродажби и др. В момента държавата блокира продажбата на имоти именно благодарение на "златната акция".

Би ли посочил къде в Търговския закон се говори за златна акция? Как я оценяваш на милиони евро, въз основа на какъв пазар? Как точно държателят на тази "златна акция" е използвал възможността "да се контролират инвестиционните и социалните ангажименти на купувача, препродажби и др." Какви са тези "др.? А, да не забравя - колко време ще трае посоченият от теб момент, в който "държавата блокира продажбата на имоти именно благодарение на "златната акция""?

В заключение: да се твърди, че сте продали БТК е нагло. Вия я подарихте, защото когато продаваш нещо чуждо (на държавата) на някой, който след това го препродава срещу огромна печалба, това се нарича подарък.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини