От х:

Днес в x:

"Позорният списък" на крадливи фирми буксува

Вицепремиерът Меглена Плугчиева и правосъдният министър Миглена Тачева обсъждат как да изпълнят препоръката на ОЛАФ всички институции да започнат да работят в синхрон за разкриване на злоупотреби с еврофондовете.
Правителството буксува с подготовката на "позорния списък" със злоупотребилите с европейски фондове, който бе поискан от Брюксел. Това се разбра от думите на правосъдния министър Миглена Тачева. За няколко месеца управляващите не са мръднали и на милиметър от първоначалната позиция на вицепремиера Меглена Плугчиева, че ще дадем на ЕК само списък на лица с влезли в сила присъди. Вчера същото повтори и Тачева на конференция за нарушения при усвояване на парите от ЕС. Еврокомисията обаче настоява за листа на хора и фирми, за които има съмнения за злоупотреби.
"Ще пратим списъка на Брюксел, когато сме готови, нямаме срок", отсече Тачева, макар че в екшън плана на МС срокът за това изтече през септември. За излизане от патовата ситуация как законодателно да се реши проблемът правосъдното министерство чака съвет от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.
Миглена Тачева хвърли вината за измамите с евросредства върху всички контролни органи в държавата, които не работят както трябва не само по усвояване на еврофондовете. "Да тръгнем от "Индиго", да минем през катастрофата в Бяла, през всички онези неща, които се случиха през последните няколко години. Ако всеки един от тези органи си беше на мястото, нямаше да стигнем дотук", обясни Тачева.
Ако България не се справя с управлението на евросредствата, се застрашават устоите на целия проект на ЕС, обяви пък представителят на ОЛАФ Волфганг Хеслер. Според него корупция има във всички страни от ЕС и затова България не трябва да бъде сочена с пръст. Той обаче призова за задължително разпределение на отговорностите между различните институции, тъй като само така страната ни би се справила с поставените й задачи.
-----------НЕРАЗБИРАНЕ
Йордан Цонев обяви, че нарушенията по САПАРД не са от непочтеност, а заради некомпетентност. Гостите от чужбина пък бяха скандализирани от изнесеното от НПО-та за комисионите от десетки милиони евро, които представители на властта получават само от една сделка. "През последните години държавата е загубила между 45 000 и 80 000 дка земи в курортите в резултат на неизгодни замени на стойност поне 8 млрд. лв. и от тях са се възползвали около 40 семейства", обяви Христо Николов, съпредседател на Националната антикорупционна коалиция и представител на "Зелени Балкани". "Някои от тези хора бяха в тази зала", отсече Николов, без да споменава имена.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини