От х:

Днес в x:

Определиха най-идиотските изобретения на ХIХ век

Будилникът срещу крадци и защитата за мустаци са сред най-идиотските изобретения на XIX век.

В Британската библиотека бяха представени най-ексцентричните изобретения от викторианската епоха, които така и не са намерили практично приложение.

Будилникът срещу крадци е изобретен през 70-те години на XIX век. Той работи на принципа на часовниковия механизъм. Като се навие пружината до край, устройството се слага под вратата. Ако неканен гост се опита да влезе, механизмът започва да звъни пронизително.

Пистолетът в портмонето е създаден, за да защити англичаните от разбойниците по улиците, които са били истински бич през втората половина на XIX век. Слагал се е в дамските чантички, но е бил толкова малък, че в неговият мини барабан е можел да бъде зареден само един-единствен куршум.

През 30-те години на XIX век се появява апарат за масажиране на тялото - динамо, процедурите с който обаче не са били полезни и безопасни, тъй като непрекъснато удрял ток.

Тънките чорапи с дебели плетени палци са измислени, очевидно, за да се икономиса материал, а също, за да се опазят пръстите на краката от студа. Те са произвеждани във Великобритания по време на Втората световна война, защото се предполага, че ще намалят себестойността на чорапа с 80%.

В експозицията са включени още очила с фенерчета, създадени през 30-те години на ХХ век в САЩ. На тях са монтирани малки лампички, които работят с батерии. Разходка със специалните очила по време на проливен дъжд по-скоро е напомняла на екзекуция на електрическия стол.

Голям интерес предизвиква и апаратът за масажиране на очи, както и приспособленията за защитата за мустаци - специални лъжички и чашки, пригодени с вдлъбнатини така, че по време на хранене мустаците да не се цапат и да се подронва авторитетът на мъжа. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини